• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.03.2024

13:20

Ovo su najskuplje namirnice na svetu! Nećete verovati koliko koštaju (FOTO)

Freepik.com

Zdravlje

Ovo su najskuplje namirnice na svetu! Nećete verovati koliko koštaju (FOTO)

Podeli vest

Na svetu postoji mnogo namirnica koje su toliko skupe da ih mnogi nikad i ne probaju.

Najskuplje namirnice nisu namenjene za svakodnevne obroke i obično i oni najbogatiji u njima uživaju u manjim količinama. 

Evo koje namirnice vrede čitavo bogatstvo:

Šafran


Šafran je najskuplji začin na svetu, a cena za pola kilograma doseže i 8.500 evra.

Cena je delimično opravdana ako se uzme u obzir činjenica da je za pola kilograma šafrana potrebno skupiti 75.000 cvetića. Cvet šafrana cveta samo nedelju dana godišnje i skupljanje ovog začina je vrlo unosan ali naporan posao.

Foto: Shuterstock

Šafran

 

Fugu riba

Za jednu porciju fugu ribe u Japanu potrebno je izdvojiti oko 400 evra.

Ova riba nije ugrožena ili nezgodna za lov već tajna visoke cene leži u pripremi. Fugu ribe sadrže smrtonosni otrov, pa samo vrhunski šefovi mogu da je pripreme tako da bude jestiva. Kuvari moraju da prođu edukacije koje traju tri godine kako bi mogli da rade sa fugu ribom, a sve to odražava se na cenu.

Foto: Shuterstock

Fugu riba

 

Lubenica Densuke

Da lubenica može dostići cenu od 5.000 evra, teško je poverovati, ali upravo takve lubenice se prodaju u Japanu.

Kako se radi o lubenici koja zahteva mnogo prostora i nekoliko meseci intenzivne brige, u Japanu se prodaje na specijalizovanim aukcijama, a konzumira se samo u posebnim prilikama, na primer, na venčanjima.

Foto: Shuterstock

lubenica Densuke

 

Beli tartufi

Crni tartufi su poznati kao "crni dijamanti", ali beli tartufi su još skuplji. Najviše su zastupljeni u Italiji, a mogu se pronaći i u susednoj Hrvatskoj, posebno u Istri.

Za pronalazak ove namirnice koriste se obučeni psi, ali i svinje, pa je postupak obuke prilično zahtevan.

Za pola kilograma svežih belih tartufa potrebno je izdvojiti oko 8.000 evra.

Foto: Shuterstock

Beli tartufi

 

Govedina kobe

Još jedna skupocena namirnica koja dolazi iz Japana jeste govedina kobe. Radi se o masnoćom prošaranom komadu mesa od crnog govečeta koje dolazi iz pokrajine Hjogo. Mitovi o tome kako za proizvodnju govedine kobe životinje masiraju i hrane pivom nije istinit, ali je proces uzgoja i proizvodnje zaista veoma rigorozan.

Upravo zato jedno goveče može dostići cenu od čak 340.000 evra.

Foto: Shuterstock

Govedina kobe

 

Plavorepa tuna

Ova popularna riba na japanskim pijacama doseže cene od preko 3.600 evra za pola kilograma, a početkom 2020. godine tuna od 270 kilograma prodata je za rekordnih milion i po evra.

Cene tune u budućnosti će samo rasti jer se radi o ribi koja je gotovo nestala iz okeana zbog nekontrolisanog lova.

Foto: Shuterstock

Plavorepa tuna

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17