• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

29.06.2024

16:00

Da li se sećate šnenokli? Mirišu na detinjstvo i bakinu kuhinju, a prave se očas posla

Shutterstock

Recepti

Da li se sećate šnenokli? Mirišu na detinjstvo i bakinu kuhinju, a prave se očas posla

Podeli vest

Poslastica koju obožavaju sve generacije pravi se vrlo jednostavno.

Šnenokle su dezert koji se sastoji od laganog, pahuljastog snega od belanaca koji se kuva u mleku i služi sa kremom od žumanca.

Sastojci:

Za krem od belanca:
4 belanca
1 prstohvat soli
4 kašike šećera
1 litar mleka
Za krem:
4 žumanca
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
2 kašike brašna (ili kukuruznog skroba)
1 kašika ruma (po želji)

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

U većoj činiji umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg.

Postepeno dodajte šećer, jednu po jednu kašiku, i nastavite da mešate dok smesa ne postane sjajna i čvrsta.

U velikoj šerpi zagrejte mleko dok ne proključa, pa smanjite vatru da mleko lagano ključa.

Sa dve kašike formirajte krugove od belanca i lagano ih stavite u vrelo mleko.

Kuvajte ih oko 1-2 minuta na jednoj strani, pa ih pažljivo okrenite i pecite još 1-2 minuta na drugoj strani.

Izvadite ih i stavite na tanjir.

U posebnoj posudi pomešajte žumanca, šećer, vanilin šećer i brašno (ili kukuruzni skrob) dok ne postane penasto.

Ako koristite rum, dodajte ga u smešu.

U vrelo mleko u kome ste kuvali sneg polako umešajte smesu od žumanaca, neprestano mešajući da se ne pojave grudvice.

Krem kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne uz stalno mešanje.

Pazite da krem ne proključa.

Stavite krugove od belanaca u činije ili tanjire i prelijte ih toplim kremom od žumanca.

Poslužite toplo ili ohlađeno, po  ukusu. 

Šnenokle možete ukrasiti voćnim sirupom ili mrvicama čokolade.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set