• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

23.08.2024

16:00

Napravite tradicionalnu grčku musaku! U ovom jelu uživa se svim čulima (VIDEO)

Shuterstock

Recepti

Napravite tradicionalnu grčku musaku! U ovom jelu uživa se svim čulima (VIDEO)

Podeli vest

Čuveni grčki specijalitet možete lako i sami da napravite kod kuće.

Svi koji se zateknu na odmoru u Grčkoj, vole da probaju nekoliko grčkih specijaliteta. Među njima je i musaka, jelo bogatog i slojevitog ukusa. 

Ovo jelo koje će obradovati sve ukućane, možete i sami da napravite, uz malo kulinarskog umeća. 

 

@alexandras.home Replying to @user2565129994750 Greek Moussaka! #moussaka #greekmoussaka #moussakarecipe #greekcuisine #cooking #learnintiktok #alexandrashome #foryou ♬ GREEK RESTAURANT 1 - Cavendish

 

Sastojci:

500 gr. mlevenog mesa (svinjetina ili govedina ili mešano meso)
4 kašike maslinovog ulja
4 srednja patlidžana
4 srednje tikvice
4 srednja krompira
1 crni luk sitno iseckan
2 usitnjena čena belog luka 
čaša crvenog vina
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice soli
 bibera po ukusu
1 šolja blago koncentrisanog soka od paradajza
1 kašičica paradajz pirea
1/2 kašičice šećera
1 peršun sitno iseckan
2-3 kašičice izrendanog halumi sira

Za bešamel sos:

4 šolje mleka
2 kašike puta
4 kašike brašna
1/2 šolje izrendanog halumi sira
1 umućeno jaje 
malo cimeta
so, biber

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C.

Isecite patlidžan na tanke kriške.

Ostavite 15-20 minuta da odstoje i puste vodu. Zatim ih stavite na foliju koju ste postavili na dno pleha za pečenje, prelijte ih uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Isto učinite i sa krompirom i tikvicama, ali ne solite, već ih stavite direktno u rernu. 

Sipajte maslinovo ulje u tiganj i izdinstajte crni luk i beli luk. Zatim dodajte mleveno meso, a nakon par minuta dospite vino. Kada vino ispari sipajte sok od paradajza, paradajz pire i šećer. Promešajte pa dodajte cimet, biber, so i peršun.

Sklonite posudu sa vatre i kada se smesa ohladi sipajte je u vatrostalnu posudu.

Poređajte pre toga krompir na dno vatrostalne posude. Preko krompira stavite sloj tikvica i sloj patlidžana. Zatim dodajte smešu sa mlevenim mesom i ponovite postupak.

Na vrhu treba da bude patlidžan.

Napravite bešamel.

U malu posudu sipajte puter i kada se rastvori, dodajte brašno. Promešajte 1-2 puta i sipajte mleko. Pustite da prokuvate, a zatim dodajte cimet, so, biber, halumi i jaje.

Kada je bešamel gotov, pomerite ga sa vatre i prelijte preko patlidžana.

Pospite površinu izrendanim halumi sirom i pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta ili dok površina ne postane braon boje.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set