• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

19.11.2024

18:10

Recept za najmekše cimet rolnice! Najviralinija poslastica u ovo doba godine, napravite je već danas

Shutterstock

Recepti

Recept za najmekše cimet rolnice! Najviralinija poslastica u ovo doba godine, napravite je već danas

Podeli vest

Ove cimet rolnice su idealan izbor za sve ljubitelje mirisnih i sočnih poslastica. Iako samo pravljenje deluje komplikovano, nije, ako pratite striktno sledeća upustva.

Cimet rolnice su recept kojem se uvek rado vraćamo kada stignu prvi hladni i kišoviti jesenji dani. Miris cimeta, koji se širi iz rerne dok se peku, unosi toplinu i ulepšava i najtmurnija jutra, dok njihov savršen ukus donosi osmeh na vaše lice i pruža dovoljno energije za užurban početak dana.

Iako priprema ovog recepta zahteva malo više truda i strpljenja, krajnji rezultat je definitivno vredan toga. 

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 75 g šećera
  • 1 pakovanje (7 g) suvog kvasca
  • 1/2 kafene kašičice soli
  • 1 jaje
  • 75 ml mleka
  • 75 g putera (otopljenog)

Foto: Shutterstock

 

Za fil:

  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 kašike mlevenog cimeta
  • 50 g putera (omekšalog)

Za preliv (opciono):

100 g šećera u prahu
2-3 kašike mleka

Priprema:

Priprema testa:

U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, suvi kvasac i so.
Dodajte jaje, mleko i otopljeni puter, pa sve dobro izmešajte.
Kada se sastojci sjedine, prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite ga oko 5-7 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Stavite testo u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči u volumenu.

Priprema fila:

Dok se testo diže, pomešajte smeđi šećer i mleveni cimet u maloj posudi.

Oblikovanje rolnica:

Kada se testo diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga u pravougaoni oblik (oko 30×40 cm).
Omekšali puter ravnomerno rasporedite po razvaljanom testu.
Rasporedite pripremljeni fil (šećer i cimet) preko testa.
Počnite da uvijate testo s jedne strane, formirajući čvrst rolat.
Isecite rolat na 12-15 delova i stavite ih u prethodno nauljenu tepsiju ili pleh.

Pečenje:

Pokrijte rolnice krpom i ostavite ih da se dižu još 30 minuta.
Zagrejte rernu na 180°C .
Pecite rolnice 20-25 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe.

Priprema preliva:

Dok se cimet rolnice hlade, pomešajte šećer u prahu i mleko dok ne dobijete glatki preliv.
Prelijte preliv preko ohlađenih cimet rolnica i uživajte u ovom neodoljivom slatkom pecivu! Prijatno!

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set