• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

06.12.2024

09:00

Prženi kiseli kupus koji je bolji od podvarka! Priprema se duplo brže, a ukućani će ga obožavati

Shutterstock

Recepti

Prženi kiseli kupus koji je bolji od podvarka! Priprema se duplo brže, a ukućani će ga obožavati

Podeli vest

Starinski recept za prženi kiseli kupus koji je sličan podvarku a opet drugačiji.

Kiseli kupus je izuzetno zdrav i ima mnogo više vitamina C u odnosu na limun zato je poželjno i jesti ga što više tokom hladnih dana kako biste ojačali imunitet. Ovo je najbolji prirodni način da se zaštite od virusa tokom zime.

Osim toga tokom same fermentacije odnosno kiseljenja, ovo povrće stvara uslove za rast korisnih probiotika koji utiču na zdravlje creva.

Pored već dobro poznatih jela od kiselog kupusa postoji i jelo koje su nekad davno pripremale naše bake a koje se, na žalost polako zaboravlja. U pitanju je prženi kiseli kupus koji je sličan podvarku a opet drugačiji.

Foto: Shutterstock

 

Priprema se mnogo brže od podvarka, ima sjajan ukus a može da se kombinuje i sa drugim jelima recimo sa kuvanim krompirom ili pire krompirom. Po želji možete dodati suvo meso, dimljene kobasice ili kao u našem receptu suvu slaninu.

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 200 ml ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 300 g svežeg mesa po izboru
  • 200 g suvog mesa (slanina, kobasica, suvi vrat )
  • biber, beli luk u prahu
  • peršunov list i bosiljak
  • lovorov list

Priprema:

Isecite kiseli kupus kao za podvarak, potopite sa 1  litrom vode i ostavite da odstoji 30 minuta, a potom ga dobro iscedite.

U dublju šerpu dinstajte crni luk na ulju, dodajte na kockice isečeno meso, naspite vodu i ostavite da se meso dobro skuva.

Dodati oceđen kupus, začine i sipajte oko 1 l vode i ostavite da se kupa poklopljeno na tihoj vatri. Dodajte začine i sve dobro izmešajte.

Nakon što voda potpuno uvri dodajte malo ulja i nastavite da pržite kupus 10 minuta. Dodajte seckanu suvu slaninu i nastavite da pržite kupus dok ne dobije finu zlatno žućkastu boju.

Možete ga poslužiti uz krompir pire.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set