• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

18.12.2024

14:20

Raskošna posna trpeza za Svetog Nikolu! Najlepša jela koja će oboriti vaše goste sa nogu

Shuterstock

Recepti

Raskošna posna trpeza za Svetog Nikolu! Najlepša jela koja će oboriti vaše goste sa nogu

Podeli vest

Sveti Nikola je sutra, a domaćice užurbano spremaju hranu kako bi trpeza bila što raznovrsnija. Mi vam predlažemo nekoliko ideja za pripremu posnih jela, a koje će sigurno biti pun pogodak na vašem slavskom stolu.

Slavski kolač za Svetog Nikolu:

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 750 g brašna
  • 150 ml ulja
  • 100 ml kisele vode
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 2 1/2 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašičica krupne morske soli

Priprema: 

Za slavski kolač prvo kvasac pomešajte sa šećerom, kašikom brašna i vodom i pustite da naraste. Pomešajte brašno sa solju i ubacite kvasac koji je narastao, pa dodajte mlaku kiselu vodu i ulje, kako biste zamesili glatko testo.

Prekrijte testo najlonskom folijom i ostavite na toplom mestu da se digne. Kada se testo digne, premesite ga, a zatim napravite željene oblike za slavski kolač, a deo testa od koga ćete napraviti ukrase za pogaču odvojite, pa dodajte pred kraj pečenja. Premažite sa malo biljnog margarina i pecite na 180 stepeni dok ne porumeni. 

Predjelo:

1. Oblande punjene tunjevinom

Foto: Shuterstock

 

Sastojci:

  • 350 g tunjevine
  • 220 g kukuruza iz konzerve, oceđen
  • 4 kisela krastavčića, sitno iseckana
  • 130 g margarina
  • 6 kašika ajvara
  • 60 g pečenog susama

Priprema: 

Kako biste napravili ovo predjelo, oblandu ubacite između dve mokre kuhinjske krpe da omekša. Kisele krastavčiće sitno iseckajte, a susam propržite.

Margarin i tunjevinu ubacite u blender i izblendirajte pa dodajte iseckane kisele krastavčiće. Nakon toga ubacite i susam koji ste propržili, kao i kukuruz iz konzerve.

Kada je oblanda omekšala,premažite je ajvarom. Nakon toga ravnomerno rasporedite fil koji ste napravili. Urolajte oblandu u rolat i ubacite u frižider, dok se ne stegne. Pri serviranju isecite na rolat na tacnu. Uživajte!

2. Posna salata sa povrćem i kikirikijem

Foto: Shuterstock

 

Sastojci:

  • 350 g graška iz konzerve
  • 350 g kukuruza šećerca iz konzerve
  • 1 sveža crvena paprika
  • 150 g pečenog slanog kikirikija
  • 150 g obarenog pirinča
  • 350 g posnog majoneza
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica mešavine suvih začina
  • biber

Priprema:

Za ovu salatu prvo grašak i kukuruz ocedite iz konzerve i properite, ako želite. Stavite pirinač da se skuva, a nakon toga i njega ocedite.

Papriku sitno iseckajte na kockice, kao i kikiriki, pa sve sastojke pomešajte sa majonezom. Salatu ohladite u frižideru, da se stegne, pre serviranja.

Glavno jelo:

1. Posne sarme sa pirinčem i šargarepom

Foto: Shuterstock

 

Sastojci:

  • 450 g pirinča
  • 2 glavice kiselog kupusa
  • 5 strukova praziluka
  • 3 šargarepe
  • 3 crna luka
  • 1 kašika tucane crvene paprike
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica bibera
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašičica mešavine suvih začina

Za zapršku:

  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika mlevene crvene paprike

Priprema: 

Za posnu sarmu prvo pripremite listove kupusa. Zatim sitno iseckajte povrće, pa ga propržite bez ulja, a zatim dodajte ulje i pržite na niskoj temperaturi, dok ne omekša.

U povrće zatim dodajte pirinač i pržite još oko desetak minuta. Dolivajte vodu po potrebi. Zatim dodajte so, mešavinu suvih začina, biber, tucanu i mlevenu papriku i sve dobro promešajte.

Šerpu podmažite uljem i stavite par listova kupusa, kako biste počeli da ređate sarmu. Na svaki list kupusa stavite po kašiku fila. Nakon svakog reda sarmi stavite lovorov list, po želji. Prekrijte listovima kupusa sarme, nalijte vodom, poklopite i kuvajte na tihoj vatri.

Sarma je gotova kada je i list kupusa mekan. Napravite zapršku i prelijte njome sarmu. Kuvajte još nekih desetak minuta, pa skinite sa ringle. Uživajte!

2. Slavski prženi šaran

Foto: Shuterstock

 

Sastojci:

  • 1 šaran
  • ulje
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica mlevenog suvog bosiljka
  • 1 kašičica mlevenog ruzmarina
  • brašno, po potrebi

Priprema:

Za prženog šarana prvo ribu očistite i iseceti na jednake delove. Svaki komad ribe posolite, stavite u činiju i potom u frižider, da odstoji do sat vremena.

U zasebnoj činiji pomešajte mlevenu papriku, brašno, bosiljak, ruzmarin i so. U jedan tiganj sipajte ulje i zagrejte ga. Svaki komad ribe uvaljajte u mešavinu brašna pa spuštajte u ulje da se prži. Nakon toga svaki komad procedite na ubrusu. Uživajte!

Deserti:

1. Posne žerbo kuglice

Foto: freepik

 

Sastojci:

  • seckani orasi za dekoraciju
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 200 g mlevenih oraha
  • 250 g mlevenog posnog keksa
  • 350 g pekmeza od kajsija

Za glazuru:

  • 200 g posne crne čokolade za kuvanje
  • 1 kašika ulja

Priprema: 

Za ove sitne kolače prvo sameljite orahe, a keks već možete da kupite mleven. Pomešajte ih pa im kašiku po kašiku dodajte pekmez. Dobro izmešajte smesu dok ne budete mogli da formirate kuglice od nje. Ubacite u smesu i vanilin ekstrakt, pa je ubacite u frižider da se stegne kako biste lakše napravili kuglice.

Kašičicom vadite deo po deo smese i formirajte kuglice, pa ih posložite na tacnu obloženu papirom za pečenje. Vratite ih u frižider pre nego što napravite glazuru. Otopite u šerpi čokoladu i ulje. Kada se prohladi, spuštajte kuglice u glazuru i pustite da se ocede. Pre nego što se čokolada stegne do kraja pospite svaku kuglicu orasima. Uživajte!

2. Posne slavske oblande

Foto: Shuterstock

 

Sastojci:

  • 1 pakovanje oblandi
  • 350 g posnog mlevenog keksa
  • 250 g mlevenih oraha
  • 320 ml vode
  • 370 g posnog biljnog margarina
  • 250 g šećera
  • 150 g posne crne čokolade
  • 1 kašika vanilinog ekstrakta

Priprema: 

Kako biste napravili ove kolačiće, vodu i šećer sipajte u šerpu, dodajte margarin pa zagrevajte sve zajedno na ringli na srednjoj vatri, dok margarin i šećer ne otope. Čim proključa skinite sa vatre.

U smesu dodajte mlevene orahe i keks i sve dobro izmešajte. Smesu podelite na dva jednaka dela. Za tamni fil otopite čokoladu na vatri i pomešajte sa jednim delom smese, a u drugi deo dodajte vanilin ekstrakt. Tako ćete da dobijete svetli i tamni fil.

Pustite da se filovi malo prohlade pa filujte oblande naizmenično tamnim i svetlim kremom, a odozgo pritisnite nečim teškim. Ohladite ih u frižideru, a nakon toga isecite i servirajte. Uživajte!

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Nebojša Bakarec: Najsnažnija podrška Predsedniku Vučiću!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Najsnažnija podrška Predsedniku Vučiću!

Upućujem najsnažniju podršku Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću! Znam da imam moralno pravo na to, zbog toga što znam samo jednu stvar o sebi – ne prestajem da se borim. Kakav sam, takav sam – ali nikada neću odustati od odbrane Države i Naroda, i nikada me niko neće uplašiti.

18.12.2024

16:25

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

"Pali" Surčinci zbog nelegalne gradnje! Uhapšeno 14 osoba - ovo su detalji akcije
Hronika

"Pali" Surčinci zbog nelegalne gradnje! Uhapšeno 14 osoba - ovo su detalji akcije

Javni tužioci Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu su, nakon sprovedene proaktivne istrage u saradnji sa policijskim službenicima Policijske stanice Surčin i građevinskim inspektorima Gradske uprave grada Beograda, naložili hapšenje 14 osoba zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela građenje bez građevinske dozvole.

18.12.2024

16:58

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set