• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

20.12.2024

15:40

Tart sa jabukama i orasima brzo nestaje sa stola! Svaki zalogaj se topi u ustima

Shuterstock

Recepti

Tart sa jabukama i orasima brzo nestaje sa stola! Svaki zalogaj se topi u ustima

Podeli vest

Ukusan tart sa jabukama i orasima je mirisan i ukusan dezert koji se lako priprema.

Kombinacija osvežavajućih jabuka, oraha i ukusnog testa čini ovaj tart posebno neodoljivim. Ovaj kolač se razlikuje od drugih poslastica sa jabukama i zbog kombinacija ukusa i zbog testa koje se priprema na malo drugačiji način.

Sastojci:

Za testo:
  • 300 g brašna (2 šolje od 200 ml + 3 pune kašike)
  • 5 g praška za pecivo (1 puna kašičica)
  • 5 g vanilin šećera (1 kesica)
  • 50 ml ulja (5 kašika)
  • 40 g šećera u prahu (2 kašike)
  • 50 g gustog jogurta (1 puna kašika, ne sme biti tečan!)
  • 1 jaje
  • 100 g putera (na sobnoj temperaturi)
Za fil od jabuka:
  • Čaša za merenje: 100 ml
  • 3 velike jabuke
  • 1/2 čaše vode
  • 1 čaša belog šećera
  • 1 čaša mlevenih oraha
  • 1/2 kašičice cimeta u prahu

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Za testo pomešajte sve sastojke osim brašna. Važno je da puter bude na sobnoj temperaturu. Postepeno dodajte brašno dok ne dobijete meko testo (dodajte pažljivo jer svako brašno različito "upija", a testo treba da ostane meko).
Pokrijte testo i ostavite ga u frižideru da odmori oko 15 minuta.
Jabuke oljuštite i iseckajte na kockice. Stavite ih u tiganj, dodajte šećer i vodu. Kuvajte dok ne ispari voda, zatim dodajte cimet i orahe. Ostavite da se ohladi.
Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga između dva parčeta papira za pečenje dok ne dobijete krug. Tiganjem prečnika 27 cm izrežite lep krug. Preostali deo testa umotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač.
Na ivicama testa napravite male zaseke. Na testo stavite fil od jabuka i oblikujte ivice po želji, možete ih uvrnuti ka gore i staviti polovinu jezgra oraha.

Testo iz zamrzivača izrendajte preko fila.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C sa ventilatorom, dok ivice ne postanu blago zlatne (tačno vreme pečenja zavisi od jačine rerne).

Kad se tart potpuno ohladi, pospite ga šećerom u prahu.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Menja se Evropa, ali i njeno mesto u svetskom poretku!
Live TV

Menja se Evropa, ali i njeno mesto u svetskom poretku!

Gost Info jutra na televiziji Informer bio je prof. dr Radomir Milašinović iz Evroazijskog bebednosnog foruma koji je govorio jučerašnjem Samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Briselu, na kojem je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

19.12.2024

11:55

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set