• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: klix.ba/informer.rs

25.02.2016

20:07

VANZEMALJCI NAM SE JAVLJAJU! Naučnici otkrili šta je izvor misterioznih signala iz svemira!

Zanimljivosti

VANZEMALJCI NAM SE JAVLJAJU! Naučnici otkrili šta je izvor misterioznih signala iz svemira!

Podeli vest

Naučnici su prvi put uspeli da odrede izvor misterioznih radio-signala (FRB) koji kopkaju astronome još od 2007. godine, kada su detektovani

Ipak, od tog vremena signal je uhvaćen samo 17 puta, što predstavlja otežavajuću okolnost kada se želi odrediti njegov izvor. Svaki od 17 detektovanih signala trajao je nekoliko milisekundi uz emitovanje energije koju naše Sunce proizvede u 10.000 godina. 

Stručnjaci dugo nisu bili sigurni šta je njihov uzrok. Od spekulativnog nadanja da je reč o vanzemaljskoj civilizaciji pa do sudara zvezda, na stolu su bile mnoge neobične opcije. Da bi se došlo do prave prirode signala, prvo je bilo potrebno odrediti udaljenost nepoznatog izvora. 

Koristeći australijski teleskop Parks koji je pronašao "odjek" signala, te uz pomoć 8,2-metarskog teleskopa Subaru sa Havaja, naučnici su zaključili da se izvor nalazi na oko šest milijardi svetlosnih godina od Zemlje, u eliptičnoj galaksiji za koju se smatra da je izuzetno stara. 

NAUČNICI TVRDE: Nismo pronašli vanzemaljce zato što su već mrtvi!

Astronom Ivan Kin iz britanske opservatorije “Džodrel Benk” poslednji put je detektovao signal 18. aprila 2015. godine. 

On ne veruje da je signal trag vanzemaljske civilizacije, a pretpostavlja da je reč o sudaru dve neutronske zvezde koje su pre kataklizme činile binarni sistem orbitirajući jedna oko druge. Takođe, Kin isključuje mogućnost eksplozije supernove.

(FOTO) RUSI ŽELE DA OSVOJE MESEC Evo kako će da izvedu taj pohod!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17