• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: nationalgeographic.rs

05.10.2021

07:16

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Dinosaurusi veliki kao AUTOBUS - zver slična KROKODILU, a rep poput BIČA - evo gde su otkriveni najveći kopneni MESOJEDI

Zanimljivosti

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Dinosaurusi veliki kao AUTOBUS - zver slična KROKODILU, a rep poput BIČA - evo gde su otkriveni najveći kopneni MESOJEDI

Podeli vest

Najveći kopneni mesojed koji je ikada živeo otkriveni su na američkom ostrvu Vajt. Ono što je najzanimljivije jeste da su bili veličine autobusa

Zastrašujuće zveri imale su neobične "lobanje slične krokodilima" koje su im omogućavale lov na i kopnu i u vodi, piše The Independent.

Imali su oštre zube i kandže, kao i rep poput biča. Vilice su im takođe bile vema snažne, pretpostavlja se da bi  mogle kosti plena da zdrobe na pola.

Obe vrste dinosaurusa bile su dugačke oko 10 metara, visoke preko tri metra i teške oko pet tona.

Vrsta koja je otkrivena povezana je najvećim kopnenim mesojedom - spinosaurusom.

Čelo im je imalo rogove, a lovili su leteće životinje. 

Foto: Pixabay

Otkriveni fosili dinosaurusa

Podsetimo, ostrvo VAJT na kojem je otkrivan ova vrsta poznato je kao ostrvo dinosaurusa.

Kris Barker, vodeći autor studije i doktorand na Univerzitetu Sauthempton, rekao je da nalazi sugerišu da je na teritoriji današnje Velike Britanije živelo više različitih vrsta spinosaurida nego što se to ranije mislilo, piše Nacionalnageografija

Koautor dr Deren Nejč, stručnjak za dinosauruse u Sauthemptonu, rekao je da se nekoliko decenija zna da su dinosaurusi ovog tipa čekali "da budu otkriveni na ostrvu Vajt" i da je pronalazak dva primerka "bio veliko prijatno iznenađenje".

Prema svemu navedenom ispadne da su spinosaurusi najviše bili nastanjeni u Evropi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija