• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje/M. J.

14.03.2022

17:04

Žena je NAJLEPŠA kada je NEGOVANA! Ovo je obavezna DNEVNA RUTINA od dvadesetih do pesedestih!

Shutterstock

Zanimljivosti

Žena je NAJLEPŠA kada je NEGOVANA! Ovo je obavezna DNEVNA RUTINA od dvadesetih do pesedestih!

Podeli vest

Kako biste ublažili bore, depigmentaciju i druge nepravilnosti, potrebno je slediti savete dermatologa...

Žena je najlepša kada je negovana. Da bi svoju lepotu iskazala u punom sjaju, potrebno je da o njoj i pravilno brine. Preventivno delovanje, bilo da imate 20 ili 50 godina, glavni je preduslov da koža ostane lepa i zdrava. Prevashodno je potrebno utvrditi svoj tip kože, da li je masna, suva ili mešovita. Nakon toga pristupate njenoj nezi koja se razlikuje u životnim dobima. Sa godinama vaša koža se menja, gubi volumen i elastičnost, te je potrebno da je dodatno nahranite.

Već po izlasku iz puberteta treba pristupiti ozbiljnijoj nezi kako u kasnijem životnom dobu sve to ne bi došlo na naplatu. Iako deluje možda i komplikovano, osnovna dnevna rutina iziskuje tek nekoliko minuta svakog dana, a vaša koža će vam i te kako biti zahvalna. Dermatolozi preporučuju mali vodič prilagođen svakoj životnoj dekadi. 

Foto: Shutterstock

Čišćenje lica uljanim tonikom je obavezan deo nege

Nega kože u dvadesetim

Ovo je vreme kada koža i dalje proizvodi dovoljnu količinu sebuma, a ćelije se obnavljaju svakih 14 do 25 dana. Problem mogu biti bubuljice, ali i pojavljivanje prvih sitnih bora oko očiju.Treba imati u vidu da koža pamti. Sunčanje, pušenje, nedostatak sna i zabave do ranih jutarnjih sati čine se zabavnim u toj dobi, ali posledice će se videti na koži za deset godina. Kako biste predupredili ove neželjene posledice, morate slediti nezaobilaznu dnevnu rutinu nege. Čišćenje lica uljanim tonikom je obavezan deo nege. On uklanja svu nečistoću sa lica, a posebno šminku. Nakon toga na kožu nanesite gel za umivanje i blagi piling koji će dodatno očistiti pore i ukloniti sve nepravilnosti na koži. Nanesite kremu za sunčanje svaki dan kako biste oštećenja od sunca sveli na minimum i sprečili hiperpigmentaciju.

Foto: Shutterstock

Volumen kože se gubi posle tridesete godine zbog nivoa hijalurona u koži
Nega kože u tridesetim

Od tridesetog rođendana, proizvodnja kolagena usporava se za jedan odsto svake godine. Trajanje ciklusa obnove ćelija produžava se na 30 dana, što može dovesti do toga da koža bude suva i dehidrirana. Volumen kože se gubi posle tridesete godine baš zbog nivoa hijalurona u koži, epiderm se sporije obnavlja i lako puca, pa joj je potrebna drugačija nega. Nakon čišćenja, licu je neophodna hidratantna krema koja će pospešiti obnovu. Najbolji izbor su one na bazi hijaluronske kiseline koja sprečava isušivanje kože i zaglađuje bore. Osvežite beživotnu i dehidriranu kožu hidratantnim pilingom koji pomaže koži u borbi protiv finih linija i hiperpigmentacija.

Foto: Shutterstock

U četrdesetim je pravo vreme da u dnevnu rutinu uključite intenzivne sastojke
Nega kože u četrdesetim

Hormonalne promene u ovom dobu mogu izazvati dodatnu suvoću i osetljivost kože. Bore, tamne mrlje i neujednačena boja kože sve su prisutniji kako se proizvodnja kolagena usporava. Sada je pravo vreme da u dnevnu rutinu uključite intenzivne sastojke, uključujući peptide, antioksidativne vitamine i retinol, koji će podstaknuti proizvodnju kolagena, popraviti štetu, učvrstiti i zaštiti kožu i zadržati sjaj. Odaberite proizvod sa dvostrukim delovanjem: i čišćenje i eksfolijacija, koji će povećati apsorbciju aktivnih sastojaka i izgladiti kožu. Ispod hranljive kreme nanesite snažan vitaminski tretman za dodatnu zaštitu i oporavak kože. Priuštite više nege području oko očiju. Za suvu kožu najbolja je hidratantna krema bogata antioksidansima koji vezuju vodu, masnoj najviše odgovaraju gel-kreme bez dodatka ulja, dok je za osetljivu najbolja krema bogata uljima, ali bez alkohola i parfema koji iritiraju kožu.

Foto: Shutterstock

Pedesete godine su pravo vreme za jačanje, revitalizaciju i pojačanu negu

Nega kože u pedesetim

Pedesete godine su pravo vreme za jačanje, revitalizaciju i pojačanu negu. Menopauza može početi u pedesetim godinama. Uzrokuje smanjenje kolagena za 30 odsto i dramatičan porast suvoće i dehidracije. Duboke bore, staračke mrlje i osetljivost postaju vidljive. Hormonski disbalans, koji nekad dovodi čak i do bubuljica, sada dovodi do toga da koža postaje tanja i luči manje masnoće. Bore su nezaobilazne u ovom životnom dobu, ali ih svakako možete ublažiti. Za momentalno popunjavanje bora odlična je hijaluronska kiselina, jer duboke bore i nastaju zato što nje ima manje u koži. Redovno koristite intenzivne preparate s kolagenom. Dnevnu rutinu koju ste usvojili još u dvadesetim godinama, a odnosi se na svakodnevno čišćenje lica i korišćenje zaštitnih faktora, ni sada ne smete zaboraviti.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija