• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.03.2022

16:43

U SRBIJI ĆE SE DESITI DVA ASTRONOMSKA FENOMENA! Na nebu će se u OVA DVA MESECA pojaviti čudo koje se viđa baš retko

Zanimljivosti

U SRBIJI ĆE SE DESITI DVA ASTRONOMSKA FENOMENA! Na nebu će se u OVA DVA MESECA pojaviti čudo koje se viđa baš retko

Podeli vest

Ove godine u Srbiji će moći da se vide dva astronomska fenomena

- Ove godine u Srbiji će se videti dva astronomska fenomena u vezi s Mesecom - pomračenje i takozvani super Mesec - rekao je danas astronom i saradnik Matematičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Ðošović.

On je kazao da je u toku faza punog Meseca i da se ta pojava može videti na nebu na svakih 29,5 dana, pa se tako može desiti da u jednom mesecu dva puta dođe do tog fenomena.

Ðošović je, gostujući na RTS-u rekao da Mesečeva orbita nije kružna, već njegovo rastojanje od Zemlje varira, pa će tako 13. jula ove godine dva nebeska tela biti najbliža ove godine i tada će mesec takođe biti i pun.

Pun Mesec i pomračenje

- Njegov disk će biti najveći na noćnom nebu ove godine i taj fenomen se zove super Mesec. Ono što je nama astronomima značajnije desiće se 13. maja, a to je pomračenje Meseca koje će se videti sa cele jedne Zemljine polulopte - istakao je Ðošović.

On je napomenuo da postoji uvreženo mišljenje kako su pomračenja meseca česta i dodao kako su pomračenja sunca zapravo češća.

Foto: Tanjug/AP

Pomračenje meseca

Objasnio je da tako izgleda, jer se pomračenja sunca ne vide sa tako velike površine Zemlje kao pomračenja Meseca.

- Tako je u Srbiji samo u Subotici moglo da se potpuno vidi pomračenje Sunca 1999. godine, a posle toga dugo vremena kod nas nije moguće videti totalitet te pojave, već samo delimična pomračenja - rekao je Ðošović.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17