• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir.rs/informer.rs

24.04.2022

07:00

KAKO SE PRAVILNO ČESTITA VASKRS? Ovo morate da znate!

Zanimljivosti

KAKO SE PRAVILNO ČESTITA VASKRS? Ovo morate da znate!

Podeli vest

Najveći praznik za sve vernike pravoslavne veroispovesti je danas, a kao i svake godine ponavlja se dilema oko toga kako se pravilno čestita Vaskrs

Povodom ovog praznika svi pravoslavni hrišćani jedni drugima upućuju poznat tradicionalni pozdrav i očekuju da im se uzvrati na sličan način, otpozdravom. Međutim, mnogi taj pozdrav ne izgovaraju pravilno.

Evo gde je greška i kako glasi pravilan i jedini tačan vaskršnji pozdrav, a koje verzije nikako ne bi trebalo da koristite, jer su potpuno netačne!

Hristos vaskrse, Hristos voskrese, Hristos vaskrs, Hristos vaskrese… čujemo toliko sličnih, a u suštini potpuno različitih izgovora vaskršnjeg pozdravljanja i čestitanja.

Prema današnjem Rečniku Matice srpske, najpravilnije bi bilo reći: “Hristos vaskrse”! Pored toga dozvoljen je i arhaični, crkveni oblik "Hristos voskrese".

Nikad nemojte reći „VaskrEsE“! Može ili vaskrsE, ili voskrEsE! Takođe, u pozdravu se nije uobičajio narodni izgovor Hristos uskrsnu.

Foto: Pixabay

Vaskršnja jaja

Evo i zbog čega.

Mi danas koristimo oblik “uskrsnuti” koji pripada savremenom srpskom jeziku i zbog kog je pravilno reći i “Uskrs”, kao što se praznik pravilno zove i “Vaskrs”.

Reč “uskrsnuti” potiče od srpskoslovenskog jezika, odnosno srpske reakcije staroslovenskog jezika. Srpska reakcija staroslovenskog jezika nastala je u vreme kada su Srbi u svojoj sredini primili slovensko bogosluženje i slovensku pismenost (tokom X, a najkasnije do prvih decenija XI veka). Od tada pa do prvih decenija XV veka Srbi su pomenute reči izgovarali sa poluglasnikom iza početnog “V”: “vъskrъse” .

Zbog vokalizacije, odnosno gubljenja ovog poluglasnika u kasnijem periodu razvoja jezika, danas i imamo ovakve nedoumice.

Na crkvenoslovenskom postoje dva oblika čitanja, prilagođeni srpskoslovenski i ruskoslovenski. Prema prvom je Hristos vaskrse! (od vaskrsnuti), a prema drugom Hristos voskrese! (od voskesenije). Isto se pitanje postavlja i kad je odgovor na uskršnji pozdrav u pitanju. Kako se kaže: Vaistinu voskrese, ili voistinu vaskrse?

Pravilno je reći i “vaistinu” i “voistinu”. Samo što bi trebalo biti dosledan pa na ruskoslovenski pozdrav "Hristos voskrese" odgovoriti istim oblikom “Voistinu voskrese”. Istom logikom reći ćemo i "Hristos vaskrse" - "Vaistinu vaskrse!".

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marko

pre 2 godine

Pod jedan, nije srpska reakcija staroslovenskog, nego srpska redakcija staroslovenskog jezika. Pod dva zvanicni jezik SPC je bio i ostao ruskoslovenski (ruska redakcija), i s obzirom da je Uskrs crkveni praznik Hristos Voskrese je najpravilniji oblik (ruska redakcija). Srpska redakcija je Hristos Vaskrse. Srpski narodni bi bio Hrist uskrse. Ne moramo biti dosledni i otpozdraviti na isti nacin kao onaj ko je uputio pozdrav. Govorite kako hocete i kako vam odgovara, ovo nije nesto oko cega bilo ko treba da brine.

Luka

pre 2 godine

Prestanite za Boga miloga toj dripaći Severini i mrziteljici Srba i SPC,davati prostora u vašim medijima.Zadržite minimum dostojanstva

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Crvena zvezda otpisala još trojicu fudbalera
Crvena zvezda

Crvena zvezda otpisala još trojicu fudbalera

Šampion Srbije Crvena zvezda do kraja prelaznog roka pokušaće ili da proda ili da pošalje na pozajmice trojicu fudbalera, a prema pisanju "Mocart sporta", u pitanju su Uroš Kabić, Lazar Nikolić i Viktor Radojević.

06.07.2024

19:02

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija