• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.09.2022

07:11

KUPILI KUĆU, A ONDA SU REŠILI DA PROMENE POD! Skinuli su staru podlogu i tada je usledilo ŠOK OTKRIĆE! (FOTO)

Shutterstock

Zanimljivosti

KUPILI KUĆU, A ONDA SU REŠILI DA PROMENE POD! Skinuli su staru podlogu i tada je usledilo ŠOK OTKRIĆE! (FOTO)

Podeli vest

Bračni par iz Jorkšira pronašao je posudu punu zlatnika iz 17. i 18. veka u kuhinjskom podu, te su se na taj način obogatili

Nakon procene, utvrđeno je da 264 pronađenih zlatnika vredi gotovo 290.000 evra. Da sve bude još neverovatnije oni su u toj kući živeli 10 godina nemajući pojma da svakog dana gaze po pravom pravcatom bogatstvu.

Kako je ispričao par, koji je u medijima vez nazvan srećnici iz Jokšira, novčiće su otkrili sasvim slučajno. Sve je počelo kad su rešili da zamene trošan pod u kuhinji. Skinuli su staru podlogu i tad su u jednom delu betonskog poda primetili maleni komadić metala koji se presijavao na svetlosti. U prvi mah su pomislili da se radi o električnim kablovima. Uplašeni da ne dođe do neke havarije, raskopali su beton i imal šta da vide. U starinskoj posudi nalazili su se zlatni novčići. Pažljivo su pokupili svih 264 novčića, očistili ih i odneli na procenu. Tek tad je usledio novi šok jer su shvatili da su se obogatili.

 

 

Nakon detaljne analize stručnjaci za stari novac utvdili su da se radi o zlatnim kovanicama koje su se koristile u periodu između 1610. i 1727. i pokrivaju vreme vladavine od Džejmsa I i Karla I do Džordža I. Kako je utvrđeno, zlatne kovanice su najverovatnije pripadale bogatoj i uticajnoj trgovačkoj familiji iz Hala. Pretpostavlja se da je u pitanju porodica Majsters koja je trgovala gvožđem, drvetom i ugljem. Bili su politički angažovani i članovi britanskog parlamenta početkom 18. veka. U kući u kojoj su pronađene zlatne kovanice živela je naslednica porodice, Sara Mejster, koja se u severni Jokšir povukla nakon smrti supruga Džozefa i koja je u ovom selu ostala do kraja života. 

- Ovo je fascinantno i veoma važno otkriće. Izuzetno je retko da takva kolekcija engleskih zlatnika uopšte dođe na aukciju. Pronalazak kolekcije od čak 260 kovanica na taj način, bez detektora metala i potpuno slučajno, nije zabeležen u novijoj britanskoj istoriji - rekao je Gregori Edmund, stručnjak za stare engleske kovanice.

 

 

Edmund je naglasio da su pronađene kovanice u prilično dobrom stanju, posebno ukoliko se uzme u obzir koliko dugo su bile zakopane.

- Kao specijalista za kovanice sa dugogodišnjim iskustvom, ne mogu da se setim sličnog otkrića, bar ne poslednjih nekoliko decenija. Za mene je ogromna privilegija što mogu da ih ispitujem i dokumentujem jer one mnogo govore o našoj istoriji - dodao je on.

Aukcija na kojoj će biti prodata kolekcija zlatnih kovanica pronađenih u severnom Jokširu zakazana je za oktobar.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17