• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

22.09.2022

08:19

IVO ANDRIĆ GAJIO POVRĆE! Naš jedini nobelovac sem u pisanju uživao i u baštovanstvu

Zanimljivosti

IVO ANDRIĆ GAJIO POVRĆE! Naš jedini nobelovac sem u pisanju uživao i u baštovanstvu

Podeli vest

Književnik i diplomata Ivo Andrić, naš jedini nobelovac, uvek elegantan i strogog držanja, bio je i strastveni baštovan

U jedinoj kući koju je sagradio, u Herceg Novom, Andrić je proveo sa suprugom, profesorkom univerziteta Milicom Babić Andrić, pet godina, uživajući u vrtu sa egzotičnim biljkama i baštom u kojoj gajio čak 12 vrsta povrća.

Ljubav prema povrtarstvu pokazivao je gotovo svakodnevno brinući o paradajzu i raznim začinskim biljkama. O ovoj malo poznatoj pasiji velikog književnika svedoče fotografije i mnogo zapisa koji su sačuvani u njegovoj kući, smeštenoj u glavnoj, Njegoševoj ulici na Toploj, između parka "Boka" i crkava Svetog Spasa i Svetog Đorđa. Među brojnim fotografijama vidi se Andrić kako bere paradajz. Bili su to retki trenuci kada je, sakriven od očiju javnosti, bio u ležernom izdanju, obučen u komotno odelo.

Morski dom otvoren za posetioce

Andrićev morski dom u Herceg Novom, koji je nazivao "oazom sreće i mira", otvoren je za javnost prošle godine, na 60-godišnjicu dobijanja Nobelove nagrade. Ivo i Milica boravili su njemu od 1963. do 1968, do Miličine smrti. Tako je prekinuta bajka koja je trajala punih deset godina, a nobelovac se, po odlasku u Beograd, u "grad od skalina" više nikada nije vratio.

- Ivo i Milica 1963. zajedno su osmislili i uredili vrt sa posebnom pažnjom. Andrić je sam sastavio spisak, na osnovu kojeg je zasađena 51 biljna vrsta, od čega 12 vrsta povrća, aromatično, začinsko i ukrasno bilje. Sve biljke on je sa velikom pažnjom i ljubavlju održavao. Od vrta su supružnici napravili pravu botaničku baštu. Oko dvorišta je posadio mnogo drveća, kako Milica i on ne bi bili izloženi pogledima s puta. To smo malo raskrčili, kako bi kuća mogla da se vidi sa ulice, ali smo vrt obnovili i posadili 70 odsto ukrasnih biljki i cveća koje je Andrić gajio - ispričao nam je likovni umetnik Tihomir Konjević, koji ovde brine o Andrićevoj zaostavštini.

 

 

Strast prema baštovanstvu Andriću je donosila opuštenost, koju nije pokazivao u javnosti, s obzirom na to da je uvek bio elegantno obučen, u odelu, zbog čega je odavao utisak uštogljenosti.

- Kakav je nobelovac zaista bio, možda najbolje opisuje slikar Vojo Stanić, koji je o njemu pisao u svojoj knjizi aforizama "U dokolici". On kaže da Andrić ni sa kim nije bio na "ti", svima se obraćao sa "vi", čak je i supruzi Milici persirao. Vojo priča da je uvek bio lepo obučen, pristojan, učtiv, dobar slušalac, čak i malo uštogljen. Kako kaže, Andrić je sigurno i sa sobom bio na "vi", kao što je bio i sa drugima - navodi Konjević.

bonus video:


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija