• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

28.09.2022

15:01

DA LI JE VAŠ PAS GOJAZAN? Evo KADA treba da budete zabrinuti - uticaće na njegovo ZDRAVLJE!

pexels.com

Zanimljivosti

DA LI JE VAŠ PAS GOJAZAN? Evo KADA treba da budete zabrinuti - uticaće na njegovo ZDRAVLJE!

Podeli vest

Ukoliko vaš pas ima problem sa prekomernom težinom, moguće je da mu se jave bolesti poput artritisa, visokog krvnog pritiska i drugi

Vlasnici kućnih ljubimaca, retko mogu da odole onom preslatkom, molećivom pogledu koji im upućuje njihov pas.

Koliko puta ste sebi rekli da mu nećete davati dodatnu hranu ili nagradice, kad nije zaslužio, ali na kraju ipak pokleknete?

Grickalica po grickalicu i dok se okrenete, vaš ljubimac je možda nabacio koji kilogram više. 

Međutim i gojazan pas može da ima pojedine zdravstvene probleme:

1. ARTRITIS

Dodatna težina stvara  dodatni pritisak na zglobove psa. Hrskavica u zglobu se pogoršava, što dovodi do artritisa. Artritis se može kontrolisati uz pomoć lekova, suplemenata, ali gubitak težine značajno pomaže. 

2. KIDANJE PREDNJEG UKRŠTENOG LIGAMENTA

Prevelika težina je dobro poznati faktor rizika za kidanje prednjeg ukrštenog ligamenta, važnog ligamenta u kolenu. Kidanje ligamenta jedino može da se sanira operacijom, što opet povlači gubitak težine, kako bi se ne samo oporavio, nego kako ne bi opet došlo do kidanja, operacije...

3. STANJE SRCA I DISANJA

Povećanje telesne težine može izazvati bolesti srca i visok krvni pritisak. Gojaznost je takođe povezana sa problemima sa disanjem. Psi sa prekomernom težinom su skloniji kolapsu traheje i paralizi larinksa. Ako se ne leče, ova stanja disajnih puteva mogu dovesti do respiratorne krize, koja može biti fatalna ako se ne leči.

Foto: Foto: pexels.com

pas

4. RIZIK KOD ANESTEZIJE

Srce i pluća gojaznih pasa moraju više da rade tokom anestezije. Pas se muči da diše, jer ima poteškoća sa širenjem grudi usled prekomerne težine. Pored toga, psima sa prekomernom težinom može biti potrebno mnogo vremena da se probude nakon anestezije.

5. TUMORI

Gojaznost može povećati rizik od određenih tumora, kao što su benigni, masni tumori (lipomi), kao i rak dojke i bešike (karcinom prelaznih ćelija), navode na jednoj Instagram stranici, posvećenoj ljubimcima.

6. KOŽNE BOLESTI

Psi sa prekomernom težinom imaju dodatne kožne nabore, što može izazvati iritaciju i infekciju bakterijama. To može dovesti do češanja, neprijatnog mirisa tela i crvenila kože. Psi sa prekomernom težinom, često imaju nezdravu dlaku, jer ih je teže, ako ne i nemoguće, efikasno negovati.

7. KVANTITET I KVALITET ŽIVOTA

Gojaznost može oduzeti do dve godine života psu. Kvalitet života je takođe niži. Nošenje viška kilograma uzima danak. Psi sa prekomernom težinom se sporo spuštaju i dižu, brzo se zamaraju i manje je verovatno da će se igrati, već će težiti odmaranju, što uz neprilagođen i dotadašnji način ishrane samo povećava gojaznost i vodi u još veće probleme.

Foto: Shutterstock

pas

KAKO DA ZNAM DA JE MOJ PAS GOJAZAN?

Ako ne znaš da li tvoj pas ima višak kilograma ili ne, najbolje je da se obratiš veterinaru. Neke znake možeš uvideti i sam. Bez obzira na rasu psa, trebalo bi da možeš da napipaš sva rebra psa, bez debelog sloja masti preko njih. Grudi psa takođe treba da budu šire od njegovog stomaka. Pas sa prekomernom težinom, generalno neće imati struk, niti razliku između grudi i stomaka. Takođe možeš primetiti da dahće dok hoda malo sporije nego ranije ili drema više nego obično.

KAKO MOGU DA OČUVAM SVOG PSA ZDRAVIM?

Prelazak na specijalizovanu hranu za gojazne pse, nije uvek jedino rešenje. Za početak, izbaci davanje hrane sa stola i prekomerno davanje poslastica između obroka. Nije rešenje ni smanjiti i količinu hrane odjednom. Izgladnjivanje kućnog ljubimca je jednako loše kao i prekomerno hranjenj. Nauči da pratiš potrebe tvog psa. Ako je danas padala kiša i nije išao puno napolje, smanji mu popodnevni obrok i obrnuto, više aktivnosti - jači obroci.

Drugi uslov za gubitak težine je više vežbanja. Na sreću, ovo je dobar deo! To uključuje više vremena za zabavu sa vašim psom.

Jednostavno moraš imati svest i motivaciju da deluješ. Složićeš se da je srećan i zdrav pas dovoljna motivacija.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17