• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.10.2023

21:00

Poznajem te po koraku! Po čemu je svaki čovek drugačiji od drugog?

Shutterstock

Zanimljivosti

Poznajem te po koraku! Po čemu je svaki čovek drugačiji od drugog?

Podeli vest

Nisu samo otisci prstiju jedinstveni, razlikujemo se i po jeziku, hodu, ušima...

Otisci prstiju nisu jedino po čemu se svaki čovek razlikuje od drugih. Svako je poseban i po jeziku, hodu, ušima...

Uši

Verovatno nikad niste na ovaj način razmišljali o njima, ali svačije uši imaju drugačije linije i obline, od kojih je najviše posebna ivica uveta. Za razliku od otiska prsta, koji može da se menja u skladu s nastalim ožiljcima, uzorak brazda na uvetu ostaje isti tokom celog života, pokazuje istraživanje Univerziteta u Sautemptonu.

Foto: Shutterstock

Uzorak brazda na uvetu ostaje isti tokom celog života

- U trenutku rođenja uši su već kompletno formirane. Resica se s godinama malo spušta, ali po pravilu sve ostaje isto - objašnjava naučnik Mark Nikson.

Dužica

Zajedno s otiscima prstiju, skeniranje dužice je još jedan od značajnih "alata" u forenzici. Dužica je mišić koji kontroliše veličinu zenice i daje očima boju u zavisnosti od količine melatonina u njima. Dok su njena boja i struktura određene genetikom, neki detalji ipak nisu. Membrana tkiva koja prave šare po kojima je svaki čovek različit nastaju još u majčinoj utrobi, a odmah po rođenju prave finu "mrežicu", piše "Medikal dejli".

Zubi

Otisci zuba analiziraju se u sudskim predmetima od 1970-ih godina, ali ispostavlja se kako je jedini poseban deo usne šupljine zapravo jezik, koji celog života ostaje nepromenjen. Iako nije u potpunosti dokazano kako svaki čovek ima poseban jezik, istraživači tvrde da je upravo ovaj organ adekvatan za identifikaciju osumnjičenih ili žrtava zato što nije moguće falsifikovati njegov otisak.

Foto: Freepick

24 komponente čine nečiji hod i prema njima se svako može prepoznati u masi

Hod

Neki hodaju pogrbljeno, neki poskakuju ili pak vuku noge. Svako se kreće na svoj način i tu nije reč samo o pomeranja nogu već i celog tela. U sklopu ovog koncepta, istraživači su otkrili 24 komponente koje čine nečiji hod i prema kojima se svako može prepoznati u masi. Njihov spoj čini svaki hod drugačijim od drugih.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija