• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.11.2023

19:36

Dokumenti o ubistvu Kenedija i dalje u tajnosti! Atentat na američkog predsednika misterija već šest decenija

wikipedia.org

Zanimljivosti

Dokumenti o ubistvu Kenedija i dalje u tajnosti! Atentat na američkog predsednika misterija već šest decenija

Podeli vest

Džon Ficdžerald Kenedi, 35. američki predsednik, ubijen je u atentatu na današnji dan 1963. godine u Dalasu, a ni šest decenija posle ubistva nije potpuno rasvetljen ovaj zločin.

Misterija Kenedijevog ubistva traje i šest decenija nakon atentata, a poverljivi dokumenti iz istrage zločina još nisu objavljeni u celosti. Sa 43 godine, bio je, i ostao, najmlađi izabrani predsednik SAD. Uprkos hroničnim zdravstvenim problemima i, donekle, političkom neiskustvu, vodio je Ameriku u doba velikih izazova tokom Hladnog rata i jedan je od najpopularnijih predsednika u istoriji SAD. 

Kenedi je i dalje najmlađi izabrani predsednik Sjedinjenih Država. Kada je 1960. tesno pobedio Ričarda Niksona u trci za Belu kuću, imao je 43 godine, što je 12 godina ispod tadašnjeg proseka starosti američkih predsednika. Poređenja radi, aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden ima navršenu 81 godinu i najavio je kandidaturu za reizbor, dok će mu se iz redova republikanaca najverovatnije suprotstaviti Donald Tramp, u svojoj 78. godini života.

Atentat u Dalasu

Džon Kenedi Mlađi je ubijen 22. novembra 1963. godine u Dalasu, dok je bio u predsedničkom automobilu koji je prolazio kroz centar teksaskog grada. Pogodila su ga dva metka, jedan u vrat, a drugi u glavu. Formirana je Vorenova komisija koja je istražila ubistvo i zvanično zaključila da je Kenedija usmrtio Li Harvi Osvald, navodni komunista i radnik u obližnjem skladištu. Li Osvald je ubijen dva dana potom. Usmrtio ga je Džek Rubi, vlasnik noćnog kluba u Dalasu.

Foto: wikipedia.org

Džon i Džeki Kenedi

 

Poslednje Kenedijeve reči u automobilu bile su upućene Neli Konali, prvoj dami Teksasa, a nakon njene konstatacije da ne može da kaže da ga Dalas ne voli, na šta je Džon odgovorio:

- Da, sasvim sigurno ne mogu to da kažem - rekao je tada Kenedi. 

Nakon ubistva je objavljeno najmanje 28.000 knjiga koje se na različite načine i iz različitih uglova, bave Kenedijevim životom i smrću.

Pozadina atentata i teorije zavere

Za šest decenija je nastao i veliki broj teorija zavere u kojima se zagovara sumnja u zvaničnu verziju atentata. Ipak, nakon objavljivanja više od 90 odsto dokumentacije američkih službi o ubistvu 35. predsednika SAD, nije promenjena zvanična presuda.

Usledila su nebrojena tumačenja i najrazličitije teorije o pozadini atentata, što nije prestalo do naših dana. Šokantno ubistvo predsednika, ono što ga je okruživalo, glamurozna predstava koja je postojala o njemu, opšti kontekst, doveli su do oblikovanja svojevrsnog mita o ličnosti Džona Ficdžeralda Kenedija. Kako o njegovoj ličnosti, tako i o njegovom političkom učinku, a mit o njemu posebno je negovan na levici, među liberalima, ali i onima koji su više levo na skali političkih ideja. Bio je mlad, naglašeno moderan, delovao je vitalno, optimistično, privlačno, obećavao je duboke reforme, opšti napredak, konačni kraj institucionalne segregacije, čak i razoružanje, zabranu nuklearnih proba.

A o njegovoj važnosti za ceo svet, ali i Srbiju, tadašnju Jugoslaviju, svedoči to i što ulica na Novom Beogradu nosi ime ovog američkog predsednika u njegovu čast.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija