• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.02.2024

22:40

Medna zabluda! Drvene kašike za med su besmisline i štetne

Shutterstock

Zanimljivosti

Medna zabluda! Drvene kašike za med su besmisline i štetne

Podeli vest

Sigurno ste čuli da bi med trebalo zagrabiti isključivo drvenom kašikom i možda to i praktikujete, međutim, ta tvrdnja nije istinita.

Jedna od klasičnih zabluda je da se med mora uzimati drvenom kašikom specifičnog oblika. Ta tvrdnja nije istinita, a potiče iz vremena kada su se pribor za jelo, pa tako i kašike, pravili od aluminijuma. Organske kiseline iz meda su otapale deliće metala iz takvih kašika, što je moglo da promeni sastav, a ponekad i ukus meda. Zato je tada preporuka bila da se med zahvata drvenom kašikom.

Otkad se pribor za jelo pravi od inoksa, nema nikakve potrebe za tim. Naprotiv, drvene kašike su višestruko štetne i ne zadovoljavaju današnje higijenske standarde. Drvo se ne sme prati u mašini za pranje sudova, jer uvek upije malo deterdženta.

Foto: Shutterstock

Posuđe se više ne pravi od aluminijuma

Ako ga peremo ručno, događa se ista stvar, pogotovo ako imate drvenu kašiku za med s tipičnim žljebovima koje je često teško i oprati, piše Jutarnji.

Skladišti se u metalnim buradima

Drvo je i odlična podloga za stvaranje raznih mikroorganizama, što može da bude problem ako drvenu kašiku punu meda stavite u usta tokom prehlade, gripa ili neke druge slične bolesti.

Foto: Shutterstock

Med se čuva u buradima od inoksa

Uostalom, med se danas skladišti i čuva u buradima od inoksa, pa nema razloga zašto ga ne koristiti i pri vađenju meda iz tegle.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija