• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.03.2024

17:00

Neverovatno otkriće! U Turskoj pronađeni ostaci hleba stari više od 8 vekova (FOTO)

Shuterstock

Zanimljivosti

Neverovatno otkriće! U Turskoj pronađeni ostaci hleba stari više od 8 vekova (FOTO)

Podeli vest

Arheolozi u Turskoj pronašli su ostatke hleba, koji datira iz 6600. godine pre Hrista.

Uveliko uništena struktura peći pronađena je u području zvanom "Mekan 66", gde se nalaze kuće od blatne cigle, na arheološkom nalazištu "Čatalhujuk" u južnoj turskoj pokrajini Konja.

U izveštaju turskog "Centra za istraživanje i primenu istorije i tehnologije Univerziteta Necmettin Erbakan" (BİTAM)  navodi se da su oko peći arheolozi pronašli  pšenicu, ječam, semenke graška i okrugle, "sunđeraste" ostatke veličine dlana.

Analize su utvrdile da je organski ostatak 8600 godina star, nekuvani, fermentisani hleb.

 

 

 - Možemo reći da je ovo otkriće u Čatalhujuku najstariji hleb na svetu - rekao je za tursku državnu novinsku kuću  "Anadolu Agency" arheolog Ali Umut Türkcan, vođa iskopavanja i vanredni profesor na Univerziteta Anadolu u Turskoj.

 - To je manja verzija vekne hleba. Ima prst utisnut u sredinu, nije pečen, već je fermentisan i sa skrobovima u sebi ostao je do danas. Ne postoji sličan primer nečeg takvog -  dodao je on.

Biolog Salih Kavak, predavač na Univerzitetu "Gaziantep" u Turskoj rekao je da su slike skenirajućeg elektronskog mikroskopa pokazale vazdušne prostore u uzorku, kao i da je uočavanje zrnaca skroba bilo jasan dokaz da se radi o hlebu.

On je dodao da su analize otkrile hemikalije pronađene u biljkama i pokazatelje fermentacije. Umešali su se brašno i voda, a hleb je bio pripremljen pored peći i držan neko vreme.

To je uzbudljivo otkriće za Tursku i svet - rekao je Kavak.

Organska supstanca,  drvo i hleb, sačuvani su zahvaljujući tankoj glini koja je prekrivala strukturu.

Zanimljivo je da je Čatalhujuk, koji se nalazi na UNESCO-vom popisu svetske baštine, bio dom za otprilike 8.000 ljudi tokom neolitia i  jedno je od prvih svetskih mesta urbanizacije 

Ljudi su ovde živeli u periodu između 10.000 godina i 2000 godina pre Hrista.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija