• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

28.03.2024

22:30

Kako najlakše da nađete posao! Ostavite dobar utisak na poslodavca - glavu gore, ruke na bok

Shuterstock

Zanimljivosti

Kako najlakše da nađete posao! Ostavite dobar utisak na poslodavca - glavu gore, ruke na bok

Podeli vest

Čak i da ne kažete ni reč, vaš stav i položaj ruku ili ramena govori da li ste nesigurni ili nešto krijete.

Sedam sekundi je sasvim dovoljno da donesemo sud o osobi koju smo tek upoznali, kažu stručnjaci. Držanje tela, pogled, položaj glave i ruku važni su u formiranju utiska pri upoznavanju.

- Ova pravila neverbalne komunikacije trebalo bi da znaju svi oni koji traže posao, jer poslodavci na osnovu stava procenjuju koliko je kandidat siguran u sebe i iskren - kaže profesorka Ejmi Kadi sa poslovne škole Harvard, koja je izdvojila nekoliko saveta.

Foto: Shuterstock

 

Ispravite se

Trudite se da stojite i sedite ravnih leđa, ali ne preterujte s ispravljanjem, jer ćete ostaviti utisak uštogljene i izveštačene osobe. Lagano zabacite ramena, uvucite stomak i podignite glavu.

Zauzmite moćnu pozu

Kada želite da izgledate puni samopouzdanja i spremni za obaveze, zauzmete "moćnu pozu": prava leđa, ruke na bokovima. Izbegavajte stavljanje ruku na lice i oko usta jer ovi potezi otkrivaju nervoznu i nesigurnu osobu.

Ne prekrštajte ruke na grudima

Ako se nalazite u društvu samo jedne osobe, ne prekrštajte ruke jer ćete delovati kao osoba koja se brani. S druge strane, ako to uradite u društvu više osoba, pokazaćete da vam je važno šta se oko vas priča.

Foto: pexels.com

 

Gledajte ljude u oči

U svemu treba biti umeren, pa tako i u gledanju sagovornika u oči. Ako izbegavate pogled, odaćete utisak nezainteresovanosti. Ali nije dobro ni preterano da fiksirate sagovornika, jer ćete izgledati zastrašujuće. Stručnjaci kažu da je najbolje da gledate sagovornika u oči kada govorite oko minut i da slobodno možete da skrenete pogled.

Nagnite se prema sagovorniku

Lagano naginjanje prema osobi s kojom razgovarate poručuje da ste zainteresovani šta vam ta osoba govori. Ni tu ne preterujte, jer je neprijatno da se nekome baš unosite u lice, a pristojna razdaljina u poslovnoj komunikaciji je taman tolika da ne osetite, na primer, po sagovornikovom dahu šta je jeo.

Savet plus

Neke osobe se osećaju prijatnije kada tokom razgovora drže nešto u rukama, poput olovke, fascikle. Držite predmete u visini struka, jer što su bliži licu, to se tumači da ste ranjivi i da želite da se zaštitite.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17