• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: O.J.

17.05.2025

10:00

Trešnje su blago za organizam: Štite srce, poboljšavaju probavu i prirodni su analgetik

Pixabay

Zdravlje

Trešnje su blago za organizam: Štite srce, poboljšavaju probavu i prirodni su analgetik

Podeli vest

Trešnje snabdevaju telo vrednim hranljivim materijama i blagotvorno utiču na zdravlje celokupnog organizma.

Trešnje, iako su uglavnom sastavljene od vode, snabdevaju telo vrednim hranljivim materijama. Porcija od 100 g sadrži, između ostalog, 16 g ugljenih hidrata i 2 g vlakana. Nizak sadržaj masti - 0,2 g i proteina - 1,06 g, čini ih laganim, ali vrednim dodatkom ishrani.

Ovo voće je odličan izvor vitamina C, ključnog za izgradnju imuniteta i zaštitu ćelija od oksidativnog oštećenja. Pored toga, trešnje obezbeđuju folnu kiselinu, vitamine A, E i K, kao i minerale poput kalcijuma, gvožđa, kalijuma (222 mg) i joda, čiji je sadržaj impresivnih 330 mg u 100 g voća, piše Healthline.

Trešnje su bogate polifenolima i antocijaninima, koji imaju antiinflamatorno dejstvo i deluju protiv oksidativnog stresa. Studije pokazuju da ovo voće može efikasno da smanji oštećenja kože uzrokovana slobodnim radikalima i takođe ublaži upale. Moguće je da mogu da smanje rizik od razvoja bolesti kao što su hipertenzija i dijabetes tipa 2.

Foto: Shutterstock

trešnje

Jedna od najvećih prednosti trešanja je njihov sadržaj vlakana, što pozitivno utiče na digestivni sistem. Redovna konzumacija ovih plodova može da poboljša rad creva i spreči zatvor. Obrok bogat vlaknima takođe pomaže u kontroli telesne težine i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Trešnje regulišu rad štitne žlezde

Podjednako važan sastojak prisutan u trešnjama je jod, esencijalni element za pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Adekvatna količina joda u ishrani doprinosi proizvodnji hormona štitne žlezde, koji utiču na razvoj i metabolizam tela.

Idealan su dodatak ishrani starijih osoba zato što sadrže kalijum, koji pomaže u regulisanju krvnog pritiska i podržava zdravlje srca. Pored toga, puni su bioaktivnih sastojaka koji mogu da poboljšaju kvalitet sna i smanje rizik od demencije.

Uprkos relativno visokom sadržaju prirodnih šećera (13 g na 100 g), trešnje imaju nizak glikemijski indeks. To znači da dijabetičari mogu da konzumiraju ovo voće, iako u umerenim količinama, bez rizika od naglih skokova glukoze u krvi.

Foto: Shutterstock

trešnje

Trešnje je najbolje jesti sirove, ubrane direktno sa drveta ili kupljene na lokalnoj pijaci. Mogu da se koriste na mnogo načina u kuhinji. Ovo je voće koje ne samo da oduševljava svojim ukusom, već i pruža telu brojne zdravstvene koristi. To je dobar razlog da ih češće jedete tokom letnje sezone i uvedete ih u svoju svakodnevnu ishranu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set