• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

20.10.2025

18:20

Podgrevati krompir - da ili ne? Sve što treba da znate zbog svog zdravlja

Shuterstock

Zdravlje

Podgrevati krompir - da ili ne? Sve što treba da znate zbog svog zdravlja

Podeli vest

Kada se radi o podgrevanju krompira, mišljenja su podeljena. Neki tvrde da se krompir ne sme podgrevati jer postaje otrovan, dok drugi to rade svakodnevno bez problema.

Krompir je jedno od najčešće korišćenih namirnica na našim trpezama. Kuvan, pečen, pržen-volimo ga u svim oblicima. Gde je istina o podgrevanju?

Šta se dešava kada podgrevamo krompir

Foto: Shuterstock

 

Krompir, kada se skuva ili ispeče, sadrži skrob koji se tokom hlađenja pretvara u takozvani rezistentni skrob. On je zapravo koristan - usporava varenje i pomaže ravnoteži šećera u krvi.

Međutim, ako se krompir ostavi na sobnoj temperaturi duže vreme, naročito više od dva sata, u njemu se mogu razviti bakterije poput "Clostridium botulinum", koje su potencijalno opasne po zdravlje, objašnjava se u studiji.

Dakle, nije problem u samom podgrevanju, već u načinu čuvanja krompira pre toga. Ako krompir nakon kuvanja odmah stavite u frižider (kada se ohladi na sobnu temperaturu) i kasnije ga pažljivo podgrejete, rizik ne postoji.

Kako bezbedno podgrejati krompir

Foto: Shuterstock

 

Evo nekoliko praktičnih saveta:

  • Ohladite ga brzo - čim se krompir ohladi, stavite ga u frižider (najkasnije 2 sata nakon pripreme).
  • Koristite hermetičku posudu - izbegavajte plastične kese ili otvorene činije.
  • Podgrevajte samo jednom - svako ponovno hlađenje i zagrevanje povećava rizik od kvarenja.
  • Temperatura mora biti visoka - podgrevajte ga dok ne postane vreo, najmanje 75 stepeni u unutrašnjosti.
  • Ne podgrevajte mikrotalasno na brzinu - neravnomerno zagrevanje može ostaviti delove u kojima se bakterije razmnožavaju.

Kada ga nikako ne treba podgrevati 

Foto: Shutterstock

 

Ako krompir ima neobičan miris, ukus, promenu boje, ili je bio van frižidera duže od nekoliko sati - bolje ga bacite.

Takođe, izbegavajte podgrevanje pirea od krompira koji sadrži mleko i puter, jer se te komponente lako kvare i menjaju ukus pri ponovnom zagrevanju.

Mit o "otrovnom krompiru"

Foto: Shutterstock

 

Često se može čuti da je podgrejan krompir "otrov". To nije istina. Ono što može biti štetno jeste nepravilno skladištenje i višestruko podgrevanje, jer tada mogu nastati toksini i bakterije. U suštini, podgrejan krompir je bezbedan ako se čuva i obrađuje pravilno - kao i svaka druga namirnica.

Dakle - da, krompir možete bezbedno podgrevati, ali samo ako je pravilno čuvan. Ključ je u higijeni i temperaturi, a ne u samoj namirnici. Krompir je previše dragocen izvor energije i vlakana da bismo ga olako bacali – ali i suviše osetljiv da bismo ga zanemarili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set