• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.08.2023

12:11

10 razloga zbog kojih treba da jedete kupine! Imaju malo kalorija, a jačaju imuni sistem i regulišu probavu

Shutterstock

Zdravlje

10 razloga zbog kojih treba da jedete kupine! Imaju malo kalorija, a jačaju imuni sistem i regulišu probavu

Podeli vest

Kupine su popularno voće zbog svojih brojnih koristi za zdravlje i neverovatnog ukusa.

Evo nekoliko razloga zašto su kupine dobre:

Hranjive

Kupine su bogate hranjivim tvarima poput vitamina C, vitamina K, folata, vlakana, mangana i antioksidanata. Ovi elementi pomažu u podršci imunološkom sistemu, zdravlju kostiju, regulaciji probave i borbi protiv slobodnih radikala.

Foto: Shutterstock

 

 

Antioksidansi

Kupine sadrže visok nivo antioksidanata kao što su antocijani, koji pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Oksidativni stres može doprineti starenju i raznim zdravstvenim problemima.

Vlakna

Kupine su odličan izvor dijetalnih vlakana. Vlakna su važna za zdravlje probavnog sistema jer podržavaju redovitu probavu, pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi i doprinose osećaju sitosti.

Nizak sadržaj šećera

Kupine imaju relativno nizak sadržaj šećera u poređenju s nekim drugim voćem. To ih čini dobrim izborom za ljude koji paze na unos šećera ili regulišu nivo šećera u krvi.

Smanjuju rizik od raka

Neka istraživanja ukazuju da antioksidansi i fitokemikalije prisutne u kupinama mogu imati kanceropreventivna svojstva, smanjujući rizik od određenih vrsta raka.

Podrška kardiovaskularnom zdravlju

Vlakna, antioksidansi i druge hranjive tvari u kupinama doprinose zdravlju srca i krvnih sudova. Pomažu u regulaciji krvnog pritiska, smanjenju lošeg holesterola i podršci opštem kardiovaskularnom funkcionisanju.

Foto: Pixabay

 

 

Nizak sadržaj kalorija

Kupine su relativno niskokalorično voće, što ih čini dobrom opcijom za ljude koji paze na unos kalorija ili prate svoju težinu.

Ukusne

Kupine imaju ukusan slatko-kiselkast ukus i mogu se koristiti na različite načine. Mogu se jesti sveže, dodavati u smutije, žitarice, jogurt, napraviti džem ili dodati u razna jela radi ukusne i nutritivne dopune.

Protivupalna svojstva

Fitonutrijenti i antioksidanti u kupinama mogu imati antiupalne efekte i doprineti smanjenju hroničnih inflamatornih stanja.

Bogate fitohemikalijama

Kupine sadrže razne fitohemikalije, kao što su elaginska kiselina, koje imaju potencijalne zdravstvene koristi, uključujući zaštitu od raznih bolesti.

Važno je napomenuti da je raznovrsna ishrana ključna za održavanje dobrog zdravlja. Kupine su samo jedna od mnogih zdravih opcija koje se mogu uključiti u vašu ishranu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija