• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.08.2023

18:00

I od vođenja ljubavi boli glava! 10 neuobičajenih razloga za migrenu

Shutterstock

Zdravlje

I od vođenja ljubavi boli glava! 10 neuobičajenih razloga za migrenu

Podeli vest

Stres, pijanstvo, ali i trčanje na traci, kosa vezana u rep, namirnice s konzervansom pa čak i orgazam mogu izazvati bolove u glavi koje ponekad možemo da sprečimo bez korišćenja lekova.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, gotovo polovina odraslih osoba u svetu, tačnije 47 odsto pati od glavobolje. Kad glava zaboli, najlakše je posegnuti za tabletama protiv bolova, ali ako se utvrdi pravi  uzrok, mogli bismo čak i da sprečimo da se ponovo pojavi, upozoravaju stručnjaci.

Tek jedan odsto pacijenata koji su se javili lekaru zbog glavobolje ima zaista ozbiljnih zdravstvenih problema, pa tako ne treba uvek misliti na najgore. 

Bolje je da obratite pažnju na životne navike jer se tu kriju izazivači glavobolja. Neki od češćih uzroka mogu biti pijanstvo, stres, ali i oni koji vam ne padaju na pamet, kao što su nenošenje naočara, anksioznost, kosa vezana u rep, trčanje pa čak i seks! 

Neuobičajeni razlozi glavobolje:

1. Odlazak frizeru 

Zbog neugodnog položaja dok vam peru kosu kod frizera može doći do aktiviranja nerava koji će uzrokovati bol dan ili dva kasnije. Tako se uzrok često ne uočava jer se i ne pomišlja da bi to moglo da izazove bol. Slično se može dogoditi zbog nepravilnog položaja dok telefonirate ili sedite bez naslona koji podupire donji deo leđa.

Foto: Shutterstock

Kašljanje, kijanje ili saginjanje mogu biti uzroci glavobolje

2. Kašljanje 

Kašljanje, kijanje ili saginjanje mogu biti uzroci glavobolje koja se najčešće oseti na potiljku. Lekari smatraju da je jedan odsto glavobolja uzrokovan kašljanjem, posebno među muškarcima. Kad se sagnete,  mozak je izložen pritisku, zbog čega dolazi do pojave bola. Iako retko, ova vrsta glavobolje može da ukaže i na neke zdravstvene probleme. Ovakva glavobolja se obično javlja uz simptome kao što su bolovi u vratu, problemi s ravnotežom, vidom, sluhom i nesanicom. 

3. Trčanje na pokretnoj traci

Bol se javlja par sekundi posle vežbanja. Verovatno je to posledica proširenja krvnih sudova u glavi i vratu. Ljudi skloni migrenama imaju ih češće od ostalih. Za njih je zato bolje da plivaju umesto da trče ako žele da treniraju i budu u formi. 

Foto: pexels.com

Anksiozne osobe su sklone pojavi migrena

4. Anksioznost

Studija na Centru za glavobolje u Torinu pokazala je da su anksiozne osobe, koje osećaju iznenadan strah i uznemirenost, sklone pojavi migrena. Zbog svog temperamenta slabije podnose stres, pa imaju i niži nivo serotonina, hormona zadovoljstva, zbog čega dolazi do glavobolje. 

5. Sendvič od šunke 

Različita hrana može uzrokovati glavobolju, ali šunka je među prvoosumnjičenima. Sadrži konzervans - tiramin, nitrate i nitrite - koji podstiču dotok  krvi u mozak i pojavu glavobolje. Za razliku od klasičnih migrena kod kojih se bol uglavnom javlja samo s jedne strane glave, glavobolja uzrokovana konzervansima uzrokuje bol sa obe strane. Glavobolju mogu da izazovu i sir, čokolada, prerađeno meso, pa čak i neko voće, na primer ananas. 

Foto: pexels.com

Posle nekoliko sati nošenja čvrsto skupljenog repa može doći do glavobolje

6. Kosa skupljena u rep 

Posle nekoliko sati nošenja čvrsto skupljenog repa može doći do glavobolje. Napetost vezivnog tkiva temena dovodi do bola. Isti efekt mogu imati i pletenice, uski šeširi, turbani, kao i šnale za kosu. 

7. Seks 

Ovo je najčešći izgovor da do seksa ne dođe - ali i sam orgazam može dovesti do glavobolje. Danski stručnjaci izračunali su da ovo pogađa 1,3 odsto populacije. Češće se javlja kod muškaraca nego kod žena i smatra se da je posledica povišenog pritiska. 
Opasno je jedino ako se uz glavobolju javljaju svojevrsna omamljenost, teškoće u govoru ili gutanju, gubitak ravnoteže, mučnina i oduzetost dela tela, što su simptomi hemoragijskog moždanog udara.

Foto: Shutterstock

Promena temperature izaziva rast pritiska, zbog čega se javlja bol

8. Vruć tuš 

Dok će onima koje muči glavobolja uzrokovana upalom sinusa tuširanje toplom vodom pomoći u uklanjanju bola, nekima topli jutarnji tuš može uzrokovati glavobolju. Promena temperature izaziva rast pritiska, zbog čega se javlja bol 30 do 60 sekundi od početka tuširanja. Bol retko kad traje duže od pet minuta. I ekstremna hladnoća može uzrokovati glavobolju. 

9. Cigarete 

Španski naučnici su dokazali da cigarete mogu da budu jedan od uzroka bola u glavi. Nikotin utiče na sužavanje krvnih sudova u mozgu, pa otuda i bolna reakcija. 

10. Nesanica 

Ako od jedne do tri noći izgubite po jedan do tri sata sna, kasnije možete osećati glavobolju koja vas  može mučiti celog dana, i to sve zbog pada hormona zadovoljstva, pokazalo je istraživanje u Nacionalnoj bolnici za nervna oboljenja u Londonu. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija