• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.08.2023

23:20

Ako patite od nesanice onda treba da uradite jednu stvar

Shuterstock

Zdravlje

Ako patite od nesanice onda treba da uradite jednu stvar

Podeli vest

Jedan od razloga česte nesanice je temperatura u prostoriji u kojoj spavate.

Ukoliko ne možete da utonete u san, probajte s provetravanjem prostorije. Važno je pobrinuti se da se temperatura vazduha u vašoj spavaćoj sobi kreće između 20 i 25 stepeni, jer je to ključno za dobar san.

Naime, stručnjaci smatraju da ćete najbolje spavati u prostoriji u kojoj temperatura iznosi između 20 i 25 stepeni. Kvalitet sna opada kad je temperatura niža i viša od preporučene. Istraživanje je sprovedeno na Institutu Hinda i Artus Markus u SAD, a učešće je uzelo 50 osoba u dobi od 65 i više godina.

Oni su nosili monitore za praćenje sna u razdoblju od godinu i po dana. Grupa ljudi koja je učestvovala u istraživanju boravila je u Bostonu, gradu s toplim i vlažnim letima i hladnim i olujnim zimama.

Foto: Shuterstock

 

 

Rezultati istraživanja pokazali su da su učesnici najbolje spavali kada je temperatura spavaće sobe bila između 20 i 25 stepeni, a najduže su spavali na temperaturi od 20 stepeni. Kvalitet sna je opadao kako je temperatura rasla iznad 25 stepeni. Kako se temperatura povećavala na 30 stepeni, zabeležen je pad efikasnosti spavanja za od pet do deset odsto.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija