• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.10.2023

16:00

Želite zdravo srce? Redovno konzumirajte ove namirnice

Shuterstock

Zdravlje

Želite zdravo srce? Redovno konzumirajte ove namirnice

Podeli vest

Ako želite da vam srce bude zdravo i da budete u odličnoj formi ubacite u ishranu sedam namirnica.

Kako biste održali svoje srce zdravim, potrebno je da obratite pažnju na ono što jedete.

Ovih 7 namirnica su ključne za zdravlje srca:

Zeleno lisnato povrće

Zeleno povrće poput spanaća, blitve i kelja poznato je po tome što je bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Odličan je izvor vitamina K, koji štiti vaše arterije i pomaže u pravilnom zgrušavanju krvi.

Lisnato povrće je bogato i nitratima, za koje su istraživanja pokazala niži krvni pritisak, smanjuju „ukočenost” arterija i poboljšavaju funkciju ćelija koje oblažu krvne sudove, prenosi Espreso.

Foto: Shuterstock

 

 

Riba i riblje ulje

Ribe kao što su losos, sardine, tunjevina i skuša pune su omega-3 masnih kiselina, koje su dokazano dobre za zdravlje srca.

One imaju zaštitnu ulogu kada je u pitanju rizik od srčanih oboljenja, a dugotrajna konzumacija ribe može uticati na niži nivo holesterola i triglicerida u krvi, šećera u krvi i sistolnog krvnog pritiska.

Foto: Shuterstock

 

 

Orasi

Orasi su odličan izvor vlakana i mikronutrijenata kao što su magnezijum, mangan i bakar. Istraživanja pokazuju da nekoliko porcija oraha u vašoj ishrani može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti. Takođe, ishrana bogata orasima može da smanji nivo lošeg holesterola, kao i nivo ukupnog holesterola, piše Espreso.

Pored toga, neke studije su pokazale da je redovna konzumacija orašastih plodova kao što su orasi povezana sa manjim rizikom od srčanih oboljenja.

Foto: Shuterstock

 

 

Paradajz

Paradajz je bogat likopenom, prirodnim biljnim pigmentom sa moćnim antioksidativnim svojstvima koji pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala. Oni dodatno sprečavaju oksidativna oštećenja i upale koje mogu doprineti srčanim oboljenjima.

Paradajz u ishrani može smanjiti holesterol i trigliceride u krvi i povećati dobar holesterol.

Foto: Shuterstock

 

 

Zeleni čaj

Zeleni čaj može imati nekoliko zdravstvenih prednosti, od povećanog sagorevanja masti do poboljšane osetljivosti na insulin do prevencije raka.

Njegovi polifenoli i katehini mogu delovati kao antioksidansi za sprečavanje oštećenja ćelija, smanjenje upale i zaštitu zdravlja srca.

Mnoge studije su pokazale da zeleni čaj povećava leptin, hormon koji reguliše naš apetit i snižava loš holesterol.

Foto: Shuterstock

 

 

Beli luk

Beli luk ima moćna lekovita svojstva koja mogu poboljšati zdravlje srca. To je zahvaljujući prisustvu jedinjenja zvanog alicin, za koje se veruje da ima mnoge terapeutske efekte.

Istraživanja su pokazala da dodaci belog luka snižavaju sistolni i dijastolni krvni pritisak i da su podjednako efikasni kao i obično propisani lekovi za krvni pritisak.

Obavezno konzumirajte beli luk sirov ili ga zgnječite i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre kuvanja. Ovo omogućava formiranje alicina, maksimizirajući njegove potencijalne zdravstvene koristi.

Foto: Shuterstock

 

 

Tamna čokolada

Tamna čokolada je bogata antioksidansima kao što su flavonoidi, koji mogu pomoći u jačanju zdravlja srca. Umerena konzumacija čokolade (manje od šest porcija nedeljno) može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa.

Prilikom konzumiranja najbolje je izabrati kvalitetnu crnu čokoladu sa sadržajem kakaoa od najmanje 70 odsto i konzumirati je umereno ako želite da maksimalno iskoristite njene prednosti.

Foto: Shuterstock

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)
Live TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)

Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta, Boško Vasiljević, analitičar i Andrijana Arnautović iz Srpske radikalne stranke gostovali su u specijalnom programu Informer TV. Govorili su o današnjem obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom kog je, između ostalog, pričao o eksploataciji litijuma u našoj zemlji.

24.06.2024

21:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve je stalo u 90 minuta! Može li Srbija da pobedi Dansku? (ANKETA)
EURO 2024

Sve je stalo u 90 minuta! Može li Srbija da pobedi Dansku? (ANKETA)

Fudbalska reprezentacija Srbije sutra veče od 21.00 čas (Arena 1 premijum, RTS 1) odmeriće snage sa Danskom u meču 3. kola grupe C na Evropskom prvenstvu. Računica je prilično jasna - izabranici Dragana Stojkovića Piksija moraju da pobede da bi se plasirali među 16 najboljih na kontinentu. Verujete li im da mogu?

24.06.2024

16:05

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija