• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.10.2023

08:11

Ovo je ishrana za masnu jetru! Reagujte na vreme

Shutterstock

Zdravlje

Ovo je ishrana za masnu jetru! Reagujte na vreme

Podeli vest

Masna jetra je patološko stanje kod kog se nagomilavaju masti u ćelijama ovog organa. Dobra vest je da pravilan režim ishrane može da umanji tegobe i razvoj bolesti.

Masna jetra nastaje usled raznih faktora, a najčešće usled gojaznosti i alkoholizma. Takođe se javlja i nakon gladovanja ili kad osoba pati od dijabetesa. Zato je važno voditi na vreme računa o zdravlju i sprovesti odgovarajući režim ishrane. 

Masna jetra najčešće prolazi bez simptoma, sa uvećanjem jetre, a nekada se javljaju tišteći bol pod desnim rebarnim lukom i lake tegobe sa varenjem. 

Foto: Shuterstock

 

Lečenje zavisi od uzroka nastanka masne jetre. Svodi se na apsolutnu zabranu konzumiranja alkohola, primenu lekova i unosa većih količina ugljenih hidrata i proteina u ishrani.

Lekari preporučuju smanjenje telesne težine i regulisanje ishrane. 

Dijeta za masnu jetru ima značajnu ulogu kako u očuvanju zdravlja jetre tako i u njenom oporavku i sprečavanju težih oboljenja.

Dijeta za masnu jetru

Ova dijeta  obuhvata:

Voće i povrće i biljke bogate vlaknima poput mahunarki i celih žitarica. Važno je značajno smanjiti unos procesuirane hrane i pića, uključujući one sa visokim sadržajem šećera, soli, rafinisanih ugljenih hidrata i zasićenih masti. Posebno je važno prestati sa konzumacijom alkoholnih pića.

Foto: Shutterstock

 

Kada su meso i riba u pitanju preporučuje se da birate nemasne vrste. Najbolje opcije su pileće i ćureće meso. Jaja ne morate da izbacite iz svoje ishrane, ali bi trebalo da smanjite količinu žumanaca, zbog prevelike količine holesterola.

Možete koristiti mleko i mlečne proizvode sa smanjenim procentom masti, ali izbegavajte one sa visokim procentom.

Izbacite iz upotrebe beli hleb i peciva od belog brašna, kao i masna peciva kao što su burek i različite vrste pita. Konzumirajte proizvode od integralnih žitarica sa dodatkom semenki koje u sebi sadrže zdrave masti.

Foto: Shutterstock

 

 

Lekari preporučuju da iz ishrane puter, margarin i rafinisana biljna ulja. U ishranu uvrstite hladno ceđena ulja (maslinovo ulje je jako dobro za jetru), ali nemojte ih termički obrađivati.

Poželjno je da povećate unos povrća jer time povećavate unos vlakana u organizam. Budite oprezni sa konzumacijom kupusa, karfiola i kelja i ostalog povrća koje izaziva nadimanje.

Takođe, poželjno je jesti sveže voće, jer je ono savršen izvor vitamina, ali i odlična zamena za slatkiše. Slatkiši se ne preporučuju, a treba izbegavati i  sušeno voće zbog povećane količine šećera, kao i koštunjavo voće zbog povećane količine masti.

Alkohol je zabranjen, a preporučuje se svakodnevna konzumacija biljnih čajeva i što veće količine vode.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija