• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.10.2023

18:00

Kupovina može da bude loša po zdravlje! Izbegnite infekcije posle šopinga

pexels.com

Zdravlje

Kupovina može da bude loša po zdravlje! Izbegnite infekcije posle šopinga

Podeli vest

Vožnjom pokretnim stepenicama, isprobavanjem garderobe ili podizanjem novca na bankomatu rizikujete da navučete razne bakterije.

Kuhinjske radne površine i daske WC šolja više nisu najprljavija mesta. Tržni centri su preuzeli prvu poziciju ove nepopularne liste.

Istraživanja pokazuju da posetom šoping-centru, bilo da nešto kupujete u radnjama, pijete kafu u tamošnjim restoranima ili koristite toalet, rizikujete da zaradite ozbiljne infekcije. Zato ne pomišljajte da izlazite bez vlažnih maramica ili drugih sredstava za dezinfekciju. Pogledajte koja su to mesta u šoping-centrima koja imaju najviše bakterija.

Umivaonik i slavina

Logično je očekivati da ovo mesto blista od čistoće. Međutim, umivaonik i slavina su najprljaviji jer ih po izlasku iz toaleta svi dodiruju. To dokazuju i brisevi na kojima je pronađen veliki broj bakterija opasnih po zdravlje, poput ešerihije koli, koje se na vlažnoj površini razmnožavaju neverovatnom brzinom, piše Zadovoljna. hr.

Foto: pexels.com

Vrata od toeleta otvorite i zatvorite laktom

Zaštita: dobro operite ruke. Sapunjajte ih bar 20 sekundi, pa dobro osušite. Vrata otvorite i zatvorite laktom.

Stolovi u restoranima

Čak i kad konobar pred vama prebriše sto, to ne znači da je on zaista čist. Ako nisu dobro oprane, vlažne krpe za posuđe idealno su mesto razmnožavanja bakterija.

Zaštita: maramice za dezinfekciju različitih površina idealne su za ovakvu situaciju. Njima za svaki slučaj prebrišite sto ispred sebe.

Gelender na pokretnim stepenicama

Istraživanje u kome je uzet uzorak s gelendera pokretnih stepenica u jednom tržnom centru otkrilo je šokantne rezultate - pronađeni su tragovi krvi, urina, fekalija, bakterija ešerihija koli.

Foto: pexels.com

 Izbegavajte hvatanje za gelender koliko god možete

Zaštita: izbegavajte hvatanje za gelender koliko god možete, a ako to ne možete, nosite sa sobom vlažne maramice, pa posle korišćenja stepeništa dobro obrišite ruke.

Tipke na bankomatima

Na uzorku od 38 bankomata na svakoj tipki je otkriveno oko 1.200 različitih tipova mikroorganizama, među kojima se nalazi opet ešerihija koli. Ne treba spominjati koliko se tek vrsta nalazi na svakoj novčanici koju uzmete iz aparata.

Zaštita: čim okrenete leđa bankomatu i stavite novac u novčanik, odmah prebrišite ruke vlažnom maramicom.

Garderoba

Opasnost se ne krije u garderobi, već u odeći koju isprobavate. Na testiranju u buticima, gde su uzeti uzorci s donjeg veša i pantalona koje se prodaju, pronađeno je više različitih vaginalnih i fekalnih iscedaka i vrlo opasna i otporna bakterija MRSA.

Foto: pexels.com

Operite ruke posle izlaska iz butika

Zaštita: odeću obavezno isprobavajte preko veša i izbegavajte da tada nosite tanga-gaćice. Svakako operite ruke posle izlaska iz butika, a kupljenu odeću obavezno perite pre nošenja.

Testeri

S obzirom na to da šminku, pogotovo rumenila i ruževe, žene pre kupovine obično isprobaju, na uzorcima se mogu naći uzročnici raznoraznih bolesti koje se prenose prljavim rukama.

Zaštita: izbegavajte korišćenje kozmetičkih uzoraka direktno na usta, oči ili lice. Ako vam jednokratni uzorci nisu dostupni, prebrišite ruke maramicama, a suvom prebrišite ruž ili četkicu testera. Šminku prvo nanesite na gornji deo šake, pa posle toga prstom na usne.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija