• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.11.2023

20:30

Kako i zašto (ne)jesti đumbir u trudnoći?

freepik

Zdravlje

Kako i zašto (ne)jesti đumbir u trudnoći?

Podeli vest

Uživanje u đumbiru tokom trudnoće može da bude bezbedno u umerenim količinama, ali treba biti oprezan...

Đumbir je poznat po svojim antiemetičkim svojstvima i može da pomogne u smanjenju mučnine i povraćanja, što je vrlo korisno tokom trudnoće, naročito u prvom tromesečju kada su mučnina i povraćanje česti.

Međutim, lekari upozoravaju da je svaka trudnoća jedinstvena i da individualni odgovor na đumbir može vrlo da varira. Postoje neka istraživanja koja sugerišu da prekomerna konzumacija ovog korena može da poveća rizik od krvarenja, pa se preporučuje da se koristi umereno.

Zašto jesti đumbir tokom trudnoće

1. Đumbir stimuliše cirkulaciju i time poboljšava snabdevanje vaše bebe krvlju i supstancama koje ona nosi.

Foto: Freepik.com

Đumbir stimuliše cirkulaciju

2. Kontroliše nivo holesterola i tako smanjuje rizik od visokog nivoa masnoća tokom trudnoće.

3. Pošto vaš imuni sistem postaje osetljiv kada ste trudni, podložniji ste manjim bolestima kao što su prehlade ili kašalj. Đumbir pomaže u njihovom lečenju i prevenciji.

4. On igra ključnu ulogu u održavanju nivoa glukoze u krvi. Ovo štiti majku i pomaže detetu da se zdravo razvija.

5. Pomaže u održavanju visokog nivoa energije, opušta mišiće i leči iscrpljenost i umor.

6. Infekcije ili loše navike u ishrani mogu da ugroze sposobnost vašeg tela da apsorbuje hranljive materije. Đumbir u tome podržava vaše telo i snabdeva bebu esencijalnim hranljivim materijama.

7. To je odličan lek za gorušicu povezanu sa trudnoćom, kao i nadimanje. Jedite đumbir pre spavanja da neutrališete ove i slične probavne smetnje.

Foto: Freepik.com

Odlična je pomoć kod gorušice i nadimanja

8. Đumbir je prirodno antiinflamatorno sredstvo i smanjuje upalu i otok tokom trudnoće.

9. Ublažava bolove u leđima.

10. Poboljšava snabdevanje vitaminom C i gvožđem, čime podržava vaš i bebin imuni sistem.

Razlozi protiv

Postoje neka istraživanja koja ukazuju na to da đumbir može da poveća rizik od krvarenja, naročito ako se koristi u velikim količinama. Ovo može da bude posebno zabrinjavajuće tokom trudnoće, jer trudnice već imaju povećan rizik od krvarenja.

Đumbir trebaju izbegavaju

  • žene s istorijom pobačaja ili vaginalnog krvarenja

  • žene s poremećajem zgrušavanja krvi

  • žene koje često osećaju vrtoglavicu u trudnoći

Preporučena doza

Što se tiče preporučene doze đumbira tokom trudnoće, nema jasno utvrđenih smernica jer individualna podnošljivost može vrlo da varira. Opšte smernice sugerišu umereno konzumiranje đumbira u obliku hrane ili napitaka, najbolje čaja, ali se većina stručnjaka slaže da je doza do jednog grama dnevno bezbedna. Možete da uzimate oko jedan gram korena dnevno u dve do četiri podeljene doze.

Foto: Freepik.com

Jedan gram korena dnevno podelite u dve do četiri doze

Umirujući čaj

Napravite umirujući čaj od đumbira dodavanjem listova nane ili cimeta. Kašičicu soka od đumbira dodajte u šolju vruće vode i promešajte. Ostavite da stoji pet minuta i popijte.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija