• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

12.11.2023

13:00

Jačaju imunitet, učestvuju u oporavku tkiva i neophodne su za očuvanje zdravlja! Niste ni svesni koliko su važne ove namirnice

Shutterstock

Zdravlje

Jačaju imunitet, učestvuju u oporavku tkiva i neophodne su za očuvanje zdravlja! Niste ni svesni koliko su važne ove namirnice

Podeli vest

Aminokiseline su od velike važnosti u očuvanju zdravlja, a nalaze se u namirnicama poput jaja, mesa , mlečnih proizvoda i drugih...

Kada se govori o zdravlju, mnogi ljudi nisu svesni koliko izbor namirnica i hrane koju unosimo, zapravo utiče na isto. 

Postoje neke stvari, poput aminokiselina, koje imaju ključnu ulogu po naš život, a nalaze se upravo u određenim namirnicama, koje ne smemo zanemariti. 

Nutricionistkinja Ivana Mišić, otkrila je detaljnije o tome:

- Aminokiseline su osnovne hemijske jedinice koje čine proteine, ključne makronutrijente koji su neophodni za život i igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja.

Neophodno ih je unositi kako bi naše telo moglo pravilno da funkcioniše. One učestvuju u izgradnji i oporavku tkiva, potrebne su za sintezu hormona i enzima, jačaju imuni sistem i vrše transport hranljivih materija po telu - navodi nutricionistkinja i otkriva nekoliko namirnica koje se smatraju visokokvalitetnim izvorima aminokiselina:

Jaja - Jaja su jedan od najkompletnijih izvora proteina, jer sadrže sve esencijalne aminokiseline u optimalnom odnosu.

Meso - Crveno meso, piletina, ćuretina, svinjetina i druge vrste mesa su odlični izvori proteina sa visokokvalitetnim aminokiselinskim profilom.

Foto: Shutterstock

piletina

Riba i morski plodovi - Losos, tuna, skuša, pastrmka i druga morska hrana su bogati proteinima i esencijalnim aminokiselinama.

Mlečni proizvodi - Mleko, sir, jogurt i ostali mlečni proizvodi su dobri izvori proteina, posebno za vegetarijance koji konzumiraju mlečne proizvode.

Soja i sojini proizvodi - Soja je biljni izvor proteina koji sadrži sve esencijalne aminokiseline. Tofu, sojino mleko i druge sojine proizvode mogu koristiti vegetarijanci i vegani.

Kinoa - Ova pseudocerealna biljka je bogata proteinima i sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina.

Mahunarke - Pasulj, leblebija, sočivo i druge mahunarke su dobri izvori proteina, iako neki od njih možda ne sadrže sve esencijalne aminokiseline u optimalnom odnosu. Međutim, kombinovanjem različitih vrsta mahunarki, možete obezbediti sve potrebne aminokiseline.

- Unos aminonokiselina je vrlo važan jer bez njega telo neće moći da obavlja sve procese i ostane zdravo, zato je važno balansirati ishranu jer ona nije samo naše ,"gorivo," već i naš lek - zaključuje nutricionistkinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija