• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

13.11.2023

16:10

Prirodno sredstvo za smirenje! Ublažava nervozu i nesanicu, a slično je nani

Pixabay

Zdravlje

Prirodno sredstvo za smirenje! Ublažava nervozu i nesanicu, a slično je nani

Podeli vest

Matičnjak se tradicionalno koristi za poboljšanje raspoloženja i kognitivnih funkcija.

Matičnjak je biljka sa mirisom limuna, koja potiče iz iste porodice kao nana. Poreklom je iz Evrope, ali se gaji širom sveta.

Kaže se da ova biljka umiruje simptome stresa, pomaže da se opustite i poboljšava vaše raspoloženje. Studija iz 2004. godine otkrila je da je uzimanje matičnjaka ublažilo negativne efekte raspoloženja od psihološkog stresa. Učesnici koji su uzimali matičnjak sami su prijavili povećani osećaj smirenosti. Međutim, ovo ispitivanje je urađeno na 18 osoba, pa su potrebna dodatna istraživanja.

Foto: pixabay

 

Takođe se može koristiti i za lečenje simptoma anksioznosti, kao što je nervoza. Iz studije objavljene 2014. godine, hrana i napici koji su sadržali matičnjak pokazali su se kao odlični za smanjivanje anksioznosti.

Kombinovanje matičnjaka sa valerijanom može da pomogne u ublažavanju nemira i poremećaja spavanja, poput nesanice. Popijte šolju čaja matičnjaka sa valerijanom pre spavanja.

Matičnjak čak možete početi da uzimate i na prve znake prehlade. Upotreba kreme od ove biljke može da pomogne u produžavanju intervala između izbijanja herpesa.

Kako se koristi?

Nanesite kremu od matičnjaka na obolelo mesto nekoliko puta dnevno. Obavezno testirajte kremu na unutrašnjoj strani podlaktice pre nego što je nanesete na herpes. Ako u roku od 24 sata ne osetite iritacije ili upale, krema je bezbedna za upotrebu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija