• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.12.2023

18:40

Deset najzdravijih 'zimskih' namirnica! Od limuna do lososa

Freepik.com

Zdravlje

Deset najzdravijih 'zimskih' namirnica! Od limuna do lososa

Podeli vest

Bogate vlaknima, vitaminima i antioksidantima, ove namirnice smatraju se prirodnom apotekom...

Tokom zimskih meseci treba ojačiti imunitet kao preventivu od virusa i infekcija. Nije neuobičajeno da lekari često preporučuju raznovrstan jelovnik s voćem i povrćem, pre nego lekove i suplemente. Podsetite se šta bi trebalo da jedete malo više.

Limun

U samo jednom limunu nalazi se više od 100 odsto količine vitamina C koju treba uneti tokom dana. To znači da ovo voće povećava nivo dobrog holesterola i jača kosti. Citrusni flavonoidi u limunu sprečavaju rast kancerogenih ćelija i imaju antiinflamatorna svojstva.

Spanać

Sadrži lutein i zeasksantin, antioksidante koji čuvaju vid i jačaju imuni sistem. Nedavno sprovedena istraživanja pokazala su da je među namirnicama koje pomažu u borbi protiv raka spanać jedna od najefektnijih.

Foto: Shutterstock

Pasta sa brokolijem

Brokoli

Jedna stabljika brokolija sadrži više od 100 odsto potrebne dnevne količina vitamina K, više od 200 odsto preporučene dnevne doze vitamina C. Ova dva vitamina su izuzetno važna za kosti, a brokoli je inače i dobra prevencija za mnoge vrste raka.

Crna čokolada

Samo 12 grama crne čokolade dnevno reguliše krvni pritisak. Kakao, sastojak crne čokolade, bogat je flavonoidima i antioksidantima, koji snižavaju nivo lošeg, a povećavaju nivo dobrog holesterola.

Foto: Shutterstock

Svima omiljeno povrće

Krompir

Jedan crveni krompir prosečne veličine sadrži 66 mikrograma folata za izgradnju ćelija - ova količina nalazi se u jednoj šolji spanaća ili brokolija. Takođe, u crvenom krompiru "krije" se osam puta više vitamina A od potrebne dnevne količine. Ovaj vitamin inače poboljšava imunitet i smanjuje rizik od raka.

Losos

Bogat je omega-3 masnim kiselinama, koje smanjuju rizik od depresije, srčanih bolesti, kancera. Losos takođe sadrži nijacin, koji je dobar za pamćenje i štiti od Alchajmera.

Avokado

U avokadu se nalazi dosta zdravih masti, koje snižavaju nivo lošeg holesterola za oko 22 odsto. Jedan avokado sadrži više od polovine dnevne doze hranljivih vlakana, i više od 40 odsto folata koji su telu potrebni tokom dana. Samim tim, ovo voće smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Foto: Shutterstock

Beli luk pomaže u borbi protiv virusa

Beli luk

Možda nije jedna od najmirišljavijih namirnica, ali je svakako jedna od najzdravijih. Beli luk pomaže u borbi protiv virusa, sprečava širenje bakterija, uključujući i ešerihiju koli. Alicin, koji se nalazi u ovom luku, ima antiinflamatorna svojstva, snižava nivo holesterola i krvnog pritiska.

Mahunarke četiri puta nedeljno

Ako bar četiri puta nedeljno iskombinujete jelovnik s mahunarkama, učinili ste dobru stvar za srce. Pasulj, grašak i sočivo su namirnice koje smanjuju rizik od srčanih bolesti za 25 odsto, pokazala su istraživanja. Ove namirnice umanjuju i rizik od raka dojke.



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija