• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.01.2024

19:00

Ledene kupke, da ili ne? Dobre su za sportiste, a da li su zaista zdrave?

Shuterstock

Zdravlje

Ledene kupke, da ili ne? Dobre su za sportiste, a da li su zaista zdrave?

Podeli vest

Kupanje u ledenoj vodi je sve popularnije, jer je veoma korisno za zdravlje. Ipak, nije za svakoga.

Ledene kupke su sada u modi. Ovaj oblik terapije hladnom vodom, koji se nekada povezivao sa vrhunskim sportistima, počelo je da primenjuje sve više ljudi.

Ledene kupke su prilično jednostavne i odnose se na proces potapanja tela u ledenu vodu u trajanju od pet do 15 minuta. Dobre su za opuštanje, smanjenje upale mišića, bolova, pa čak i za poboljšanje raspoloženja.

Foto: Shuterstock

 

Ovaj oblik krioterapije se koristi godinama. Uvođenjem tela u izuzetno hladno okruženje snižava se temperatura kože i tela, što podstiče veće kretanje krvi kroz vene kako bi telo bilo toplije.

U trenutku kada izađete iz kade, krvni sudovi se šire i pune telo kiseonikom isporučujući ga  mišićima i svim glavnim organima. Ovo može imati pozitivan efekat na organizam - od smanjenja upale do toga da počnete da se osećate bolje i snažnije.  

U osnovi, ledene kupke su povezane sa višestrukim prednostima kao što su ublažavanje bolova u mišićima i poboljšanje sna.

Neki naučnici sugerišu da ledene kupke mogu pomoći u treniranju vagusnog nerva, koji je povezan sa parasimpatičkim nervnim sistemom. Uvežbavanje ovog nerva i njegovo aktiviranje dovodi do toga da smo sposobni da se lakše suočimo sa stresnim situacijama.

Foto: Shuterstock

 

 

Neželjene efekte ledenih kupki najpre mogu da osete osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima ili visokim krvnim pritiskom.

Proces brzih promena telesne temperature utiče na protok krvi. Tako da, u zavisnosti od tegoba koje neka osoba ima, ovo može biti opasna praksa.

Takođe je važno da se pridržavate preporučenog vremenskog okvira za ledenu kupku, jer prekomerno izlaganje hladnoći može dovesti do hipotermije.

Uprkos njihovoj širokoj upotrebi, ledene kupke, odnosno njihovo delovanje na celokupan organizam, još nisu detaljno istražene.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina
Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina

Bojana Belivuk i Tanja Miljković, supruge vođa ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, našle su se i same na optuženičkoj klupi zbog sumnje da su prale pare koje su njihovi muževi zaradili kriminalnim aktivnostima, a na do sada održanim suđenjima njih dve su iznosile odbranu i govorile o poreklu imovine koja je u njihovom vlasništvu.

02.05.2024

08:23

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija