• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

04.02.2024

12:50

Melem za jetru i žuč! 15 čudotvornih namirnica sa kojima ćete sprečiti ozbiljne probleme

Shutterstock

Zdravlje

Melem za jetru i žuč! 15 čudotvornih namirnica sa kojima ćete sprečiti ozbiljne probleme

Podeli vest

Kada nešto ometa dobar protok žuči, mogu se pojaviti različiti problemi, to može dovesti do raznih problema sa varenjem, uključujući lošu apsorpciju hranljivih materija, prekomerni rast štetnih crevnih bakterija, zapaljenje creva i sindroma propuštanja creva.

Pravilan protok žuči reguliše mnoge važne procese u telu. Ako je ono otežano iz bilo kog razloga, može doći do brojnih komplikacija, uključujući:

- Dobijanje na težini

- Emocionalna nestabilnost

- Loša probava

- Glavobolje i migrene

- Inflamatorna oboljenja kože (akne, ekcem, osip)

- Hemijska osetljivost (zbog nakupljanja toksina)

Promena ishrane i korišćenje suplemenata za poboljšanje funkcije jetre i žučne kese umnogome može poboljšali protok žuči i sprečili ove neželjene nuspojave. Jedan od najboljih načina da osnažite svoju jetru i žučnu kesu je korišćenje biljaka i prirodnih proizvoda.

Foto: Informer DN

 

Jabukovo sirće 

Jabukovo sirće ima antiinflamatorno, antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Obično se koristi za bol u žučnoj kesi. Može biti od koristi za varenje, jetru, nivo šećera u krvi i holesterola. Možete napraviti napitak koji je dobar za jetru i žučnu kesu tako što ćete dodati 1 kašiku jabukovog sirćeta u 250 ml čiste vode.

Artičoka 

Artičoka se obično klasifikuje kao povrće. Međutim, to je zapravo cvetni pupoljak. Vekovima se koristi širom Evrope za lečenje lošeg varenja. Artičoke imaju veoma malo kalorija, ali su bogate vlaknima i hranljivim materijama, uključujući magnezijum, kalijum, folnu kiselinu i vitamin C. One mogu pomoći u povećanju proizvodnje žuči i podržavaju funkciju jetre i žučne kese. Artičoke su takođe ukusno predjelo, te se mogu poslužiti pržene ili kuvane na pari kao prilog ili sos.

Limun i limeta 

Limun i limeta su neverovatno korisni. Imaju nizak glikemijski indeks, puni su vitamina C i mogu pomoći u balansiranju pH nivoa. Limunov sok može podstaći proizvodnju žuči i želudačne kiseline. Sok od limuna ili limete je odličan jer koji podstiče lučenje žuči. Možete ih koristiti na različite načine. Dan započeti velikom čašom tople vode sa limunom kako biste podstakli hidrataciju, ubrzali metabolizam i podržali varenje, jetru i žučnu kesu. Dodajte sok od limuna ili limete u zelene sokove i smutije, biljne čajeve, supe i druga jela.

Foto: pexels.com

 

Peršun 

Peršun je mnogo više od zelenog ukrasa. Pun je antioksidanata, flavonoida, minerala i vitamina. Peršun ima neverovatna svojstva detoksikacije jetre. Pomaže u stimulisanju lučenja žuči, uklanja teške metale i druge toksine iz tela. Pored toga što se koristi kao ukras na jelima, može se dodati u salate ili zelene sokove. Takođe probajte i umirujući čaj od peršuna. U manjoj šerpi prokuvajte 1 šolju vode, pa dodajte pola šolje seckanog svežeg peršuna ili 2 kašike suvog peršuna i ostavite da odstoji 5-10 minuta.

Krastavac 

Krastavac je skladište fitonutrijenata i elektrolita. Podržava varenje i jetru i sastavni je deo dijete za detoksikaciju jetre, žučne kese ili bubrega. Krastavac je idealno povrće za užinu. Možete ga umočiti u humus ili gvakamole. Dodajte ga u zelene sokove i salate.

Celer 

Celer je još jedno hidratantno povrće bogato vlaknima. Pun je antioksidansima i mikronutrijentima kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, fosfor, folna kiselina, folna kiselina, vitamin A i vitamin K. Celer može pomoći u smanjenju upale u telu, kao i kod brojnih zdravstvenih problema, uključujući refluks kiseline, čireve i varenje. On pomaže u poboljšanju funkcije enzima jetre i opšteg zdravlja jetre. Dodajte ga u salate i zelene sokove. Probajte i sok od celera.

Nana 

Nana je moćna superhrana koja stimuliše probavni sistem. Deluje kao prirodni relaksant. Možete dodati mentu u salate, sosove i jela. Možete napraviti čaj od mente ili vodu sa limunom i mentom.

Foto: pexels.com

 

Korijander 

Korijander se koristi za aromatiziranje jela u južnoj Evropi, severnoj Africi i zapadnoj Aziji hiljadama godina. Ovo je klasična karminativna gorka biljka koja pomaže u proizvodnji probavnih sokova i stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Savršeno čisti telo i uklanja toksine, bogat je polifenolima i drugim hranljivim materijama. Štiti jetru od toksina i sprečava oštećenje jetre. Možete ga dodati u salate, salsu ili guacamole.

Rotkvica 

Rotkvice su divno povrće koje se može naći tokom cele godine. Izvor antioksidanata i vlakana, pomaže u čišćenju jetre, poboljšava zdravlje jetre i stimuliše sintezu žuči. Rotkvice su odličan dodatak svakoj salati ili ukusna, hrskava užina.

Mlečni čičak 

Mlečni čičak je bodljikava biljka sa belim venama i ljubičastim cvetovima. On štiti brojne membrane ćelija jetre i usporava brzinu kojom se toksini apsorbuju u jetru. Istraživanja su pokazala da može koristiti osobama sa cirozom jetre i hepatitisom C i B. Mlečni čičak se najčešće koristi kao dodatak ishrani.

Maslačak 

Maslačak je dobro poznata „trava“, besplatna namirnica koja raste skoro svuda. Zelenilo maslačka poboljšava pokretljivost želuca, odličan je diuretik i poboljšava varenje. Ima antiinflamatorni efekat. Poboljšava funkciju jetre. Listovi maslačka mogu se jesti sirovi i predstavljaju dobar dodatak svakoj mešavini zelene salate.

Foto: pexels.com

 

Kurkuma 

Kurkuma je jedna od najmoćnijih antiinflamatornih biljaka i koristi se u indijskoj i kineskoj medicini hiljadama godina. Jedna od najranijih dokumentovanih upotreba i prednosti kurkume datira iz 250. godine pre nove ere kada se koristila za ublažavanje negativnih efekata trovanja. Ova biljka stekla popularnost u poslednjih 30 godina u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama kao dodatak hrani i ukusan začin. Kurkuma ima neverovatnu sposobnost da smanji upalu i bori se protiv bakterija, virusa i drugih patogena. Odličan je za probleme sa varenjem i može podržati funkciju jetre i žučne kese. Kurkuma je popularan sastojak u indijskoj kuhinji i jelima od karija. Možete ga koristiti u svojim azijskim jelima. Dodajte ga u salate, smutije, supe i sosove. Možete svakodnevno uzimati dodatke kurkume da biste podržali jetru i žučnu kesu.

Đumbir 

Đumbir je moćna antiinflamatorna biljka. To je blizak rođak kurkume. Đumbir se u Indiji i Kini koristi zbog svojih lekovitih svojstava i kao začin već 5.000 godina. Aktivno hemijsko jedinjenje u đumbiru, gingerol, pomoći će u smanjenju upale u telu. Posebno je koristan kod upale debelog creva i problema sa varenjem. Možete popiti šolju čaja od đumbira da biste smirili stomak, ili ga možete koristiti i kao dodatak.

Foto: Shutterstock

 

Kiseli kupus 

Pomaže u ravnoteži crevne flore. Podržava jetru i žučnu kesu i pomaže u sprečavanju sindroma propuštanja creva. Možete ga sami kuvati.

Aktivni ugalj 

Aktivni ugalj je jedno od najstarijih sredstava za detoksikaciju na svetu, datira preko 3000 godina i koristi se u kineskoj i zapadnoj medicini. To je fantastičan apsorbent koji vezuje i uklanja toksičnu žuč i toksične supstance. Koristite ga ako ste jeli hranu sumnjivog kvaliteta ili pili alkohol.

Jetra i žučna kesa su 2 organa koja učestvuju u formiranju žuči. Žuč je sok za varenje koji pomaže u emulgovanju masti u telu i, kao rezultat, pomaže varenje i procese detoksikacije. Dobar protok žuči je neophodan za optimalno varenje i opšte zdravlje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija