• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

20.02.2024

06:20

Reguliše apetit, čuva vid, doprinosi plodnosti... Ova namirnica je idealna za razne namaze, a niste svesni koliko je zdrava (FOTO)

Shutterstock

Zdravlje

Reguliše apetit, čuva vid, doprinosi plodnosti... Ova namirnica je idealna za razne namaze, a niste svesni koliko je zdrava (FOTO)

Podeli vest

Mnogi izbegavaju avokado, jer ne znaju na koji način da ga uvrste u ishranu, a ima toliko mnogo zdravstvenih benefita.

Jedna od namirnica koja je izuzetno zdrava, a veoma malo korišćena u ishrani, definitivno je avokado. Najčešći razlog je što mnogi ljudi nisu sigurni kako da ga pripreme, pa im je jednostavno lakše da ga prosto preskoče u nabavci. 

Međutim, nutricionistkinja Ivana Mišić otkriva upravo kako sve možete da jedete avokado, ali i koji su zdravstveni benefiti koje imate od njega.

Avokado se može jesti na mnogo načina:

- kao dodatak sendvičima ili omletu

- kao dodatak smutijima

- kao ukusan sos prilog, uz razna mesa ili kao sos namaz

A zašto bi bilo dobro da avokado uključite u ishranu?

Bogat je zdravim mastima

Avokado sadrži mononezasićene masti, koje pomažu u smanjenju lošeg holesterola (LDL) i povećanju dobrog holesterola (HDL), čime doprinosi zdravlju srca.

Izvor je vlakana

Vlakna u avokadu pomažu u regulaciji probave, održavanju zdravlja creva i mogu pomoći u kontroli telesne težine.

Foto: Shutterstock

avokado

Bogat je antioksidantima

Avokado sadrži antioksidante kao što su vitamin E i lutein, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Podržava apsorpciju deugih nutrijenata

Masti u avokadu pomažu u apsorpciji vitamina i minerala rastvorljivih u mastima iz drugih namirnica, kao što su vitamini A, D, E i K.

Pomaže u održavanju zdravlja kože i vida

Avokado je bogat vitaminom C i E, koji su vitalni za zdravu kožu, dok lutein i zeaksantin doprinose zdravlju očiju.

Pomaže u regulisanju apetita

Avokado je niskokalorična, ali zasićujuća namirnica koja vas može dugo držati sitim, u 100g što je prosečna težina 1 avokada ima 160 kCal

Avokado je bogat folnom kiselinom koja može doprineti ženskom zdravlju i plodnosti.

- Obogatite i ozelenite svoje tanjire ovom super namirnicom, koja će podržati vaše opšte zdravlje - zaključuje nutricionistkinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija