• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

23.02.2024

06:21

Čudesni čaj od kore! Izvor silnih vitamina, spas za nesanicu - eliksir zdravlja u voćki koju bacate u đubre

Shutterstock

Zdravlje

Čudesni čaj od kore! Izvor silnih vitamina, spas za nesanicu - eliksir zdravlja u voćki koju bacate u đubre

Podeli vest

Oni koji se suočavaju sa nesanicom i drugim problemima sa spavanjem znaju da to može biti prava noćna mora kojoj je često teško stati na kraj.

Mnogi pribegavaju pilulama i suplementima za koje veruju da će povratiti san, međutim, u većini slučajeva to je ne samo bezuspešno već i ne tako zdravo.

Vekovni lek za koji mnogi narodi smatraju da je pun hranjivih materija i da pomaže u prirodnom opuštanju nervoze i izazivanju sna nalazi se u kori jednog voća

Foto: Freepik.com

 

Čudesni čaj od kore

Prema mnogim stručnjacima u oblasti zdravlja ali i verovanjima ispijanje blage i tople mešavine kore od banane bez kofeina i to pred spavanje može poboljšati vaš san zbog visokog sadržaja  magnezijuma i L trptofana što poboljšava kvalitet sna, prenosi Times of India.

Kora od banane je bogata kalijumom, magnezijumom kao i vitaminima B6 i B12 i pijuckanje ovog čaja pomaže u opuštanju nerava i mišića kao i u regulaciji hormona, a to su svi faktori koji utiču na popravljanje obrazca spavanja. Pored toga što kora banane pomaže u poboljšanju kvaliteta sna, zbog vlakana koje sadrži je izuzetno dobra za varenje i probavni sistem, a antioksidanti poput luteina i zeaksantina su dobri za zdravlje očiju i poboljšavaju vid.

L triptofan koji se nalazi u kori ove voćke takođe poboljšava naše raspoloženje.

Foto: Shuterstock

 

Zbog čega je dobar ovaj čaj za spavanje?

Konzumiranje hrane bogate triptofanom poput ove kore, može povećati nivo serotonina i melatonina podstičući opuštanje i blagostanje i na kraju pomažu boljem snu.

Magnezijum

Magnezijum ima smirujući efekat na nervni sistem, a ima ga u izobilju u kori od banane. On pomaže u regulisanju neurotransmitera koji su zaduženi za opuštanjen poput GABA (gama aminobuterna kiselina) te njegov adekvatan unos doprinosi boljem kvalitetu spavanja.

Kalijum

On je još jedan od minerala koji se nalazi u kori banane, a koji igra ulogu u opuštanju mišića i održavanju balansa elektrlita. Ukoliko konzumiramo hranu bogatu kalijumom možemo sprečiti grčeve u mišićima i podstaći mirniji san.

Foto: Shutterstock

 

Vlakna

Kora od banane je dobar izvor vlakana koji igraju važnu ulogu u našem probavnom sistemu ,a udoban sistem za varenje doprinosi i kvalitetnijem snu.

Antioksidanti

Lutein i zeaksantin imaju neuroprotektivna svojstva. Zaštita zdravlja mozga i smanjenje stresa u mozgu direktno utiču na san.

Kako napraviti čaj?

Ovaj napitak se jednostavno pravi i potrebno je da koru banane dobro isperete da bi uklonili svu prljavštinu i pesticide a onda da je iseckate na komadiće. Dodajte ih u lonac sa ključalom vodom i ostavite da se kčka 10-15 mnuta kako bi izvuklo hranljive materije. Možete dodati druge arome poput cimeta ili meda. Zatim procedite tečnost pa je servirajte toplu ili ohlađenu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija