• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.02.2024

17:00

Alarmantno! Namirnice koje jedemo svaki dan razaraju arterije? Lekari došli do novog saznanja

Shuterstock

Zdravlje

Alarmantno! Namirnice koje jedemo svaki dan razaraju arterije? Lekari došli do novog saznanja

Podeli vest

Konzumiranje hrane koja ima puno proteina može dovesti do nakupljanja holesterola i masti u našim arterijama, kažu stručnjaci.

Doktori su upozorili da bi konzumiranje previše proteina moglo biti loše za vaše arterije i istakli koje četiri namirnice mogu biti štetne po vaše zdravlje.

Nova studija američkih istraživača otkrila je da preveliki nivoi proteina mogu povećati aterosklerozu, nakupljanje masti, holesterola i drugih supstanci na zidovima arterija.

Namirnice koje imaju visok sadržaj proteina su meso, jaja, sočivo i riba, uključujući lososa i bakalar.

Foto: Shuterstock

 

Dr Babak Razani, viši autor studije, rekao je:

- Naša studija pokazuje da povećanje unosa proteina u potrazi za boljim metaboličkim zdravljem nije panaceja. Mogli biste naneti pravu štetu svojim arterijama.

Studija je objavljena u časopisu "Nature Metabolism". Istraživanje je obuhvatilo mala ispitivanja na ljudima i eksperimente na miševima.

Pokazalo se da potrošnja više od 22% kalorija u ishrani iz proteina može dovesti do povećane aktivacije imunih ćelija koje igraju ulogu u formiranju opasnog krvnog plaka u arterijama.

Foto: Shuterstock

 

Istraživački tim je takođe otkrio da je leucin, aminokiselina obogaćena namirnicama životinjskog porekla, kao što su govedina, jaja i mleko, prvenstveno odgovorna za abnormalne makrofage, aktivaciju belih krvnih zrnaca i rizik od ateroskleroze.

Doktor Razani, sa Univerziteta u Pitsburgu, dodao je:

- Nadamo se da ovo istraživanje započinje razgovor o načinima promene ishrane na precizan način koji može uticati na funkcionisanje tela na molekularnom nivou i smanjiti rizik od bolesti. Podaci iz poslednje decenije otkrili su da Amerikanci uglavnom konzumiraju mnogo proteina, uglavnom iz životinjskih izvora. Skoro četvrtina stanovništva prima više od 22% svih dnevnih kalorija samo iz proteina.

Foto: Shuterstock

 

 

Doktor Razani je sugerisao da je ovaj trend verovatno vođen popularnom idejom da su proteini u ishrani neophodni za zdrav život.

Ali, istraživanja su otkrila da previše proteina možda nije dobro za dugoročno zdravlje.

Doktor Razani je na kraju istakao:

 - Važno je sagledati ishranu u celini i predložiti uravnotežene obroke koji neće nenamerno pogoršati kardiovaskularna stanja, posebno kod ljudi sa rizikom od srčanih bolesti i poremećaja krvnih sudova. Potencijal našeg istraživanja je da informiše, kao i da utiče na osmišljavanje zdravih dijeta - rekao je Razani, prenosi Mirror. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija