• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

18.03.2024

08:10

Zovu je zemljana jabuka ili divlji krompir! Ova biljka jača imunitet, reguliše probavu i šećer u krvi, a to je samo delić njenih benefita

Shutterstock

Zdravlje

Zovu je zemljana jabuka ili divlji krompir! Ova biljka jača imunitet, reguliše probavu i šećer u krvi, a to je samo delić njenih benefita

Podeli vest

Ukoliko vodite računa o svom zdravlju, čičoku, odnosno divlji krompir, obavezno uvrstite u ishranu.

Jedna biljka, koja je nepravedno zapostavljena u ishrani, definitivno je čičoka. Ona je poznata i kao zemljana jabuka ili divlji krompir, a važna je kao regulator probave i opšteg zdravlja. 

Detaljnije o benefitima čičoke, objasnila je nutricionistkinja Nataša Aleksić:

- Ovaj korenasti plod, blago je slatkog ali više neutralnog ukusa i potiče iz Severne Amerike i koristi se u pripremi mnogih salata, čorbi, supa ili kao zamena za krompir. Čičoka je postala vrlo "popularna" širom sveta zbog svojih nutricionističkih vrednosti,  ali zapravo se koristi u ishrani od davnina - kaže Nataša i navodi zbog čega bi trebalo da uvrstite čičoku u ishranu:

Foto: Shutterstock

čičoke

- Bogata je inulinom, vrstom vlakna koja podstiče zdravlje creva i probavu

- Pomaže u regulaciji šećera u krvi

- Sadrži vitamin C (4g na 100g) i vitamin B9 (13g na 100g), što jača naš imuni sistem

- Sadrži i kalijum i gvožđe, koji takođe pomažu opštem zdravlju

- Poboljšava rad srca, jer snižava loš holesterol u krvi

- Zbog svojih brojnih prednosti i nivoa nutritijenata, čičoka je svrstana u red super hrane, što je još jedan dokaz o njenoj hranljivosti. Ako ovo čitate i mislite "eh da, a gde da nađem ja čičoku?", možete je naći u svim bolje snabdevenim bio radnjama i rinfuzima, a cena je vrlo skromna - zaključuje Nataša. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija