• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.03.2024

08:49

Ovako će lečiti Kejt Midlton! Sve što niste znali o preventivnoj hemoterapiji

profimedia

Zdravlje

Ovako će lečiti Kejt Midlton! Sve što niste znali o preventivnoj hemoterapiji

Podeli vest

Preventivna hemoterapija, ponekad se koristi nakon što se primarni rak ukloni kako pokušao da se smanji rizik od njegovog ponovnog povratka.

Javnost je ostala šokirana nakon što je princeza Kejt Midlon priznala da boluje od raka, kao i da je u ranim fazama preventivnog hemoterapijskog tretmana.

Kensingtonska palata, ali i ona sama u video izjavi objavljenoj u petak, otkrila je svoju dijagnozu, koju je bila tajna za javnost više od tri meseca, nakon što je bila podvrgnuta planiranoj abdominalnoj operaciji, kada su lekari verovali da njeno stanje nije kancerogeno.

- Testovi su, međutim, nakon operacije, otkrili da je rak bio prisutan - rekla je 42-godišnja princeza od Velsa, u snimku koji je objavila palata.

- Moj medicinski tim je stoga savetovao da treba da se podvrgnem kursu preventivne hemoterapije, a sada sam u ranoj fazi tog lečenja - dodala je Kejt i istakla:

 

- U ovom trenutku mislim i na sve one čije je živote uticao rak - nastavila je Midlton, koja je nestala s lica zemlje još od postupka 17. januara, zbog čega se spekulisalo šta se dešava zapravo sa njom:

- Za sve koji se suočavaju sa ovom bolešću, u bilo kom obliku, nemojte gubiti veru ili nadu. Niste sami.

Šta je preventivna hemoterapija?

Dr Marlin Mejers, onkolog i direktorka Programa za preživljavanje od raka u Centru za rak Perlmutter na NIU Langone, rekla je za "NY Post" da je, iako je "teško komentarisati Midltonov specifičan tretman" jer je tip ili stadijum raka princeze od Velsa nepoznat - preventivna hemoterapija tu kako bi se smanjio rizik.

Foto: X/printscreen/@KensingtonRoyal

Kejt Midlton

- Preventivna hemoterapija, koja se naziva i adjuvantna hemoterapija, ponekad se koristi nakon što se primarni rak ukloni kako pokušao da se smanji rizik od njegovog ponovnog povratka -  objasnio je onkolog.

Tretman je pogodan za nekoga ko je pod većim rizikom od razvoja određenih vrsta raka zbog porodične istorije, njihovog načina života ili prekanceroznog stanja.

- Često dajemo preventivnu hemoterapiju za nekoliko vrsta raka kako bismo pokušali da iskorenimo mikroskopske ćelije koje se ne mogu videti na skeniranju, ali mogu da rastu ako se ne leče - dodala je Mejers.

Adjuvantna terapija se može koristiti kada druge metode lečenja nisu efikasne, iako izbor da se podvrgne preventivnoj hemoterapiji zavisi od vrste i stadijuma raka, da li je prijemčiv za hormonsku terapiju i broj limfnih čvorova koji su uključeni.

- Koristi od ovoga u velikoj meri zavisi od stadijuma raka i vrste raka, a to nisu informacije koje imamo o princezi od Velsa - objasnila je Mejers.

Kako funkcioniše preventivna hemoterapija?

Nakon uspešnog uklanjanja kancerogenih ili prekanceroznih ćelija, mikroskopske ćelije raka koje ne mogu da se detektuju mogu i dalje da ostanu u telu i da dovedu do ponavljanja raka mesecima ili čak godinama nakon početnog lečenja ili nakon ulaska u remisiju.

Adjuvantno lečenje hemoterapijom - koje može da traje nedeljama ili godinama - napada te ćelije sistemski i eliminiše prisutnu bolest, smanjujući rizik od recidiva.

Foto: EPAimages

Kejt Midlton

Lekovi za hemoterapiju ubijaju brzorastuće ćelije raka, ali takođe mogu da oštete zdrave ćelije, izazivajući kratkoročne gastrointestinalne neželjene efekte kao što su mučnina, povraćanje, gubitak apetita, dijareja, zatvor i gubitak težine.

Lekovi takođe mogu da dovesti do pojave rana u ustima, gubitka kose, umora, anemije i još mnogo toga, iako je manja verovatnoća da će zdraviji pojedinci imati neželjene efekte.

Međutim, postoje dugoročne posledice uzimanja lekova za hemoterapiju, kao što su rana menopauza ili oštećenje srca, pluća, bubrega ili nerava.

Koje vrste raka se leče preventivnom hemoterapijom?

Dok preventivna hemoterapija može da leči mnogo različitih vrsta raka, najčešće se koristi kod pacijenata kojima je dijagnostikovan rak dojke, debelog creva ili jajnika.

- Čak i ako se rak resecira radi lečenja, to jest, isecuje se iz tela u pokušaju da se izleči bolest, može postojati veliki rizik od ponovnog pojave, pa se može koristiti hemoterapija - rekla je Mejers i dodala:

- Ovo može da se uraditi kod raka dojke, jajnika i debelog creva, između ostalog. Specifični lekovi i trajanje lečenja zavisiće od vrste raka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija