• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

13.04.2024

23:20

Počnite da dodajete ove začine u jela! Ubrzavaju metabolizam i podstiču mršavljenje

Shuterstock

Zdravlje

Počnite da dodajete ove začine u jela! Ubrzavaju metabolizam i podstiču mršavljenje

Podeli vest

Stručnjaci tvrde da određeni začini imaju sposobnost da poboljšaju metabolizam, podstaknu sagorevanje masti i omoguće održavanje optimalne telesne težine.

Krutika Nanavati, registrovani dijetetičar i nutricionista, navela je tri začina koji ubrzavaju metabolizam, i koje bi trebalo uključiti u obroke u vežoj meri.

To su : cimet, aleva paprika i đumbir.

Cimet

Cimet, osim svog divnog ukusa, privukao je pažnju zbog svog potencijala da ubrza metabolizam kada se uključi u obroke.

Studije sugerišu da ovaj začin može imati pozitivan uticaj na nivo šećera u krvi, potencijalno povećavajući osetljivost na insulin. Poboljšana funkcija insulina može doprineti boljoj regulaciji metabolizma i korišćenju energije u telu.

Dodavanje cimeta obrocima ne samo da daje topao i aromatičan ukus, već i uvodi prirodan način bez kalorija za potencijalnu podršku metaboličkom zdravlju.

Foto: Shuterstock

cimet

Aleva paprika

Aleva paprika takođe ima svojstva koja podstiču metabolizam, što je čini vrednim dodatkom jelima.

Pokazalo se da aktivno jedinjenje u ovojpaprici, kapsaicin, povećava termogenezu – proces u kome telo proizvodi toplotu i troši više energije. Ova povećana metabolička aktivnost može doprineti privremenom povećanju sagorevanja kalorija i oksidacije masti.

Takođe podiže nivoe endorfina, što dovodi do poboljšanog raspoloženja.

Uključivanje aleve paprike u obroke ne samo da daje pikantnost, već može ponuditi i prirodno i ukusno sredstvo za podršku ciljevima upravljanja težinom.

Foto: Shuterstock

aleva paprika

Đumbir

Đumbir, slavan zbog svog posebnog ukusa i lekovitih svojstava, povezan je sa efektima ubrzavanja metabolizma kada se unosi u obroke.

Pored toga, đumbir je povezan sa poboljšanim varenjem i smanjenim osećajem gladi, indirektno podržavajući napore u kontroli težine. Uključivanje đumbira u obroke ne samo da daje jedinstven i pikantan ukus, već nudi i potencijalni podsticaj metaboličkim procesima.

Foto: Shutterstock

đumbir

 

Nanavati zaključuje da su cimet, kajenski biber i đumbir začini koji su pokazali prednosti u kontroli težine, doprinoseći ubrzanom metabolizmu, stabilizovanom nivou šećera u krvi i poboljšanoj termogenezi, prenosi She Finds.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set