• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.05.2024

09:01

Obratite pažnju! Ova 3 simptoma ukazuju da imate ozbiljan problem sa štitnom žlezdom

Shutterstock

Zdravlje

Obratite pažnju! Ova 3 simptoma ukazuju da imate ozbiljan problem sa štitnom žlezdom

Podeli vest

Štitna žlezda je odgovorna za proizvodnju hormona koji regulišu vitalne telesne funkcije, a ukoliko ne funkcioniše pravilno, može dovesti do disbalansa hormona, što dalje uzrokuje stanja kao što su umor, bolovi i loše raspoloženje.

Hipertireoza se odnosi na stanje u kojem štitna žlezda proizvodi previše hormona, dok je hipotireoza stanje kada se ne proizvodi dovoljno hormona. Ova stanja češća su nego što mislite, a veća je verovatnoća da će ih imati žene nego muškarci. Lekari iz Patient Claim Linea otkrili su na koje simptome trebamo da pripazimo.

Umor, bolovi u mišićima i osetljivost

Umor i bolovi u mišićima uobičajeni znakovi da možda imate bolest štitne žlezde, kao i osećaj osetljivosti na niskim i visokim temperaturama. Ipak, manje poznato je da slab rad štitne žlezde uzrokuje depresiju kod mnogih obolelih.

Foto: Freepik.com

 

Dalje, prema NHS-u, starije osobe koje imaju slabiji rad štitne žlezde mogu da imaju povećani rizik od gubitka pamćenja, dok se kod dece može dogoditi sporiji razvoj koji vodi do puberteta. Preterano aktivna štitna žlezda takoođe može da se manifestuje oticanjem na vratu zbog toga što je porasla. Ova oteklina je obično bezbolna, ali može da izazove kašalj i poteškoće u govoru.

 - Bolesti štitne žlezde mogu pogoditi bilo koga, ali prema National Health Serviceu, češća je kod žena nego kod muškaraca i obično se javlja između 20 i 40 godina. Genetika igra veliku ulogu, a istraživanje Verywella sugeriše da približno 64 posto koncentracije hormona koji stimulišu štitnu žlezdu su genetski uslovljene. To bi značilo da ako imate člana uže porodice sa ovim poremećajem, izloženi ste povećanom riziku -  navode.

Međutim, ako vaša porodica ima istoriju bolesti poput anemije ili lupusa, možda ste izloženi većem riziku od bolesti štitne žlezde. Ako patite od autoimunog poremećaja kao što je dijabetes tipa 1, verovatno ćete razviti dodatni autoimun poremećaj poput ovog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu
Zdravlje

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu

Mnogo toga možete saznati na osnovu nečije frizure: koliko se neko brine o sebi, vodi li računa o trendovima, da li je uredan, koja mu je omiljena boja, kakvog je trenutno raspoloženja. Na osnovu kose, takođe, može se zaključiti i šta jedemo, kakva nam je genetika, da li smo pod stresom i da li patimo od nekog zdravstvenog problema. Da, dobro ste čuli, kosa može poslužiti i u dijagnostičke svrhe, jer njen kvalitet i stanje u kojem se nalazi mnogo toga govore o zdravlju celokupnog organizma.

03.05.2024

10:02

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26