• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.11.2023

12:13

Poremećaj štitne žlezde sve veći problem: Evo koga najviše pogađa! (VIDEO)

Informer

Live TV

Poremećaj štitne žlezde sve veći problem: Evo koga najviše pogađa! (VIDEO)

Podeli vest

O sve većem problemu oboljenja štitne žlezde kod mladih u Srbiji, ali i o samoj bolesti, govorile su u Info danu prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog UKCS i pacijent Milica Milanović.

Pacijentkinja koja je doživela bolest štitne žlezde, Milica Milanović, kaže da želi da digne svest mladima i da bi sprečili ovo oboljenje moraju da se drže zdrave ishrane i treniranja.

- Želela bih da podignem svest mladima i posebno devojkama kojima se to može desiti, a da bi sprečili bolest treba da vode zdravu ishranu i da treniraju. Moj prvi susret sa ovom bolešću je bio kada sam imala 17 godina i dobila sam terapiju koju moram da pijem do kraja života, što mi je bilo zastrašujuće u tom trenutku - objasnila je Milanović.

Foto: Masha Bandjur

Milica Milanović

 

Endokrinolog prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković ističe da štitna žlezda vrši funkciju koja je zadužena za hormone koji regulišu mast i belančevine, ali i za rad srca.

- Štitna žlezda vrši funkciju koja je zadužena za hormone koji regulišu mast i belančevine, ali i za rad srca. Simptomi su pospanost, zimogrožljivost, suva koža i veoma su važne redovne kontrole. Važno je kod hipertiroze je da ishrana bude izbalansirana i puna dijetnih vlakana. Često se dešava i poremećaj rada srca, a dešava se nekad da se dogodi i čvor koji stvara pojačano lučenje štitne žlezde - kazala je Dimitrijević Srećković.

Foto: Masha Bandjur

Vesna Dimitrijević Srećković

 

Naša sagovornica dodaje i da oboljenje pogađa više žene, jer su češće izložene stresu i da uzroci mogu da budu pušenje, prekomerno konzumiranje alkohola, nedostatak joda i nedostatak vitamina D.

- Nekada se dešavaju slučajevi koji zahtevaju operaciju i odstranjuje se toksični deo. Granica autoimune bolesti se pomerila i javlja se češće kod žena. Pogađa više žene, jer su češće izložene stresu i nekada se pojavljivala bolest kod žena preko 50 godina, ali danas otkrivamo slučajeve i kod srednjoškolki i studetkinja. Uzroci mogu da budu pušenje, prekomerno konzumiranje alkohola, nedostatak joda i nedostatak vitamina D - rekla je Dimitrijević Srećković.

Sve o ovoj temi možete saznati u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija