• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.O.

16.06.2024

21:00

Simptomi visokog holesterola - Vide se na licu! Svi zanemarujemo znak - Mislimo da je to normalno!

Shutterstock

Zdravlje

Simptomi visokog holesterola - Vide se na licu! Svi zanemarujemo znak - Mislimo da je to normalno!

Podeli vest

Visok nivo holesterola je zdravstveni problem koji može imati različite manifestacije, uključujući one na licu. Ovi simptomi, iako retki, mogu biti važan indikator osnovnog problema sa lipidima u krvi.

Visok nivo holesterola može izazvati određene promene na licu, iako su one retke. Ove promene mogu biti važan pokazatelj zdravstvenih problema sa lipidima u krvi.

U nekim slučajevima, visok holesterol može uzrokovati pojavu žućkastih mrlja ili izbočina na gornjim i donjim kapcima. Ove promene se nazivaju ksantelazme. One su mekane do čvrste, bezbolne i rezultat su nakupljanja holesterola ispod kože.

Jedini način da se pouzdano utvrdi visok nivo holesterola je putem analize krvi i lipidnog panela. Osobe sa visokim holesterolom ili trigliceridima, poznatim kao hiperlipidemija, mogu pokazivati simptome na licu, poput ksantelazmi. Visok holesterol se takođe može manifestovati kao sivi prsten u oku, poznat kao rožnjački luk, naročito kod osoba sa porodičnom istorijom visokog holesterola.

Zdravstveni rizici

Visok nivo holesterola može povećati rizik od raznih zdravstvenih problema. Ksantomi su još jedan simptom visokog holesterola i manifestuju se kao male sitne bubuljice koje nije moguće iscediti. Ksantelazme, poseban tip ksantoma, pojavljuju se na kapcima i mogu biti prisutne na gornjim i donjim kapcima ili u uglovima očiju, prenosi "Medical new stoday"

 

 

Eruptivni ksantomi su retko stanje koje izaziva pojavu malih lezija na koži, obično na laktovima, rukama i kolenima, ali mogu se pojaviti i na licu, uključujući obraze, čelo i gornje kapke. Ovi simptomi su znak veoma visokih triglicerida, što može povećati rizik od akutnog pankreatitisa.

Lišaj planus (LP) je često stanje koje uzrokuje svrab i osip na koži ili u ustima, a povezan je sa visokim nivoima lipida, uključujući holesterol. Najčešći simptomi su sjajne ljubičaste ili crvene izbočine koje mogu svrbiti. One se mogu pojaviti bilo gde na telu, uključujući lice, ali su najčešće na zapešćima, rukama, leđima i gležnjevima. U ustima se mogu pojaviti bele, čipkaste mrlje ili tačke na jeziku ili unutrašnjosti obraza, praćene osećajem pečenja.

Simptomi visokog holesterola na licu su retki, ali mogu biti važan znak za dalje medicinske preglede i lečenje. Ako primetite bilo kakve promene na licu koje bi mogle biti povezane sa holesterolom, važno je da se obratite lekaru za adekvatnu dijagnozu i terapiju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija