• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

23.06.2024

14:00

Kao dečak podvrgnut invazivnoj metodi za zdravlje! Ceo život proveo u plastičnom balonu, ali ga na kraju stigla zla kob (VIDEO)

Shuterstock

Zdravlje

Kao dečak podvrgnut invazivnoj metodi za zdravlje! Ceo život proveo u plastičnom balonu, ali ga na kraju stigla zla kob (VIDEO)

Podeli vest

Dejvid Filip Veter nastavlja da inspiriše svet i pola veka nakon njegovog rođenja. Promenio je živote miliona ljudi, a ostao je upamćen kao "dečak koji nikada nije dotakao svet, ali je svet osetio njegov dodir", što i stoji istaknuto na njegovom spomeniku.

Dejvida Filipa Vetera lekari su odmah po rođenju lekari otrgli od majke i smestili ga u plastični balon, koji nikada nije napustio. Razlog tome bila je retka bolest od koje je bolovao - SCID (teške kombinovane imunodeficijencije).

Kao treće dete u porodici rodio se 1971. godine u Teksasu. Imao je stariju sestru Ketrin i brata Dejvida Džozefa, koji je u detinjstvu preminuo od iste bolesti kao i Dejvid Filip.

Kada je par saznao da će imati još jednog dečaka, lekari su rekli da postoji 50% šanse da će se roditi sa SCID-om. To se i dogodilo.

 

 

Kako je živeo?

Specijalisti su smatrali da će držanje Dejvida u plastičnom, sterilnom balonu biti kratkotrajno i mislili su da će se dečak izlečiti do njegove druge godine. Na kraju, bio je zatvoren u balonu tokom celog života kako bi bio zaštićen od virusa i bakterija koje bi bile fatalne za njega.

Osoblje Teksaškog bolničkog centra, gde je Dejvid proveo svojih prvih 5 godina života, pitalo se da li je etično odgajati dete u balonu, ali su se na kraju složili da jeste.

Sve što je dolazilo u kontakt sa dečakom moralo je pretodno da se steriliše i ubaci kroz vazdušne otvore. Čak i hrana.

Majka ga zagrlila posle pet godina

Pet godina kasnije dobio je poklon koji mu je omogućio da se kreće. Odelo je dizajnirano od strane NASA inžinjera, koje je izgledalo kao odelo astronauta. Oni su dizajnirali i balon u kome je prethodno živeo.

Zahvaljujući svemirskom odelu, koje je u to vreme vredelo 50.000 dolara, Dejvidova majka, Kerol En, mogla je da drži i zagrli svog sina prvi put 29. jula 1977, kada je Dejvid imao pet godina.

Foto: Shuterstock

 

Operacija

Kako je medicina napredovala lekari su predložili novu proceduru. Reč je o transplataciji koštane srži koja je obavljena 1983. godine. Mali Dejvid Filip podvrgnut je do tada nerazvijenoj tehnici, a donor mu je bila starija sestra Ketrin.

Nažalost, nakon četiri meseca, sa samo 12 godina, Dejvid Veter je preminuo od limfoma, raka za koji je kasnije potvrđeno da je u njegov sistem uneo "Epstein-Barr" virus, koji je bio u stanju mirovanja u srži njegove sestre.

Veruje se da je Dejvid bio poslednja osoba koja je ikada stavljena u plastični balon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Srbija