• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.09.2024

08:10

Lekari upozoravaju! Ova moderna dijeta vodi do srčanih problema i demencije - Igrate se sa životom!

Shutterstock

Zdravlje

Lekari upozoravaju! Ova moderna dijeta vodi do srčanih problema i demencije - Igrate se sa životom!

Podeli vest

Svake godine se istakne neka dijeta koja je broj jedan. Ove je to bila "mesožder" koju su mnogi krenuli da praktikuju, a stručnjaci nas upozoravaju zašto je opasna.

U poslednje vreme je sve popularnija dijeta "mesožder" koja isključivo konzumira životinjske proizvode poput mesa, jaja i mlečnih proizvoda. 

Postala je popularna na internetu, privlačeći pažnju zaljubljenika u fitnes koji se zaklinju u ovaj način ishrane bogat proteinima, bez povrća.

Dijeta bez povrća nije zdrava

Dok neki tvrde da im je ova dijeta pomogla da izgube težinu i postanu zdraviji nego ikad, stručnjaci ostaju skeptični prema stvarnim benefitima ovako stroge ishrane. U podcastu "The Doctor's Kitchen", dr. Rupi Audžla upozorio je da dijeta mesoždera, zajedno sa keto dijetom, može izazvati "upale i ubrzati starenje", pozivajući se na prethodna istraživanja.

Foto: Shutterstock

 

- Studije su pokazale promene u ključnim organima poput srca i bubrega, gde je nagomilavanje starih ćelija doprinelo sistemskoj upali i toksičnosti - objasnio je dr. Audžla za Express.

Imuni sistem ih ne uklanja, a te ćelije mogu dovesti do ukupne sistemske upale

Drugi lekari su takođe izrazili zabrinutost zbog mogućeg nutritivnog disbalansa koji može nastati usled ishrane bogate mesom, a bez povrća. Audžla je napomenuo da ovakav način života može povećati rizik od "kardiofibroze i poremećaja funkcije mitohondrija", kao i povećanje nivoa holesterola.

- To me zabrinjava jer ljudi mogu biti izloženi riziku od kardiovaskularnih bolesti, pa čak i demencije - rekao je, dodajući da kratkotrajno pridržavanje dijete može biti korisno za one sa istinskom intolerancijom.

- Verujem da je ovo igranje vatrom, s obzirom na to da nemamo dugoročne studije o ljudima koji se pridržavaju ove dijete - dodao je za kraj. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

(VIDEO) Šta se ovo dešava?! Putin se iznenada predomilsio! Lavrov i Peskov rekli jedno, odmah stigao odgovor predsednika!
NOVA PORUKA

(VIDEO) Šta se ovo dešava?! Putin se iznenada predomilsio! Lavrov i Peskov rekli jedno, odmah stigao odgovor predsednika!

Predsednik Rusije Vladimir Putin očigledno se iznenada predomislio u vezi mirovnih pregovora sa Ukrajinom. To se može zaključiti iz njegove jučerašnje izjave, koja je usledila samo nekoliko dana nakon što je njegov portparol Dmitrij Peskov izjavio da su pregovori sa Ukrajinom „izgubili relevantnost“ posle ukrajinskog upada u Kursku oblast, koji traje već mesec dana.

03.09.2024

09:10

Zabava

Džet set

Srbija