• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.09.2024

18:00

Nikako ne uzimajte ovaj suplemet ako imate nesanicu! Mnogi su u zabludi jer misle da je tako leče!

Freepik.com

Zdravlje

Nikako ne uzimajte ovaj suplemet ako imate nesanicu! Mnogi su u zabludi jer misle da je tako leče!

Podeli vest

Stručnjaci upozoravaju da melatonin nije efikasno rešenje za nesanicu i da njegova nepravilna upotreba može dodatno pogoršati probleme sa spavanjem.

Stručnjaci za san upozoravaju da se melatonin ne koristi za lečenje nesanice, pa čak i optužuju ovaj suplement da pogoršava probleme sa spavanjem.

- Melatonin gotovo nikada nije odgovarajući suplement za lečenje nesanice - rekao je Majkl Grandner, direktor Programa za istraživanje sna i zdravlja na Univerzitetu Arizona, za RealClearInvestigations u utorak.

- U kliničkim studijama, uglavnom nije bolji od placeba - rekao je i prema anketi Fondacije za san, 37 odsto odraslih u SAD-u prijavilo je lošiji san prošle godine u poređenju sa prethodnim godinama. Ipak, drugo istraživanje iste fondacije otkrilo je da 27 odsto odraslih koristi melatonin kao pomoć pri spavanju.

Melatonin je hormon koji se aktivira u mraku i reguliše cirkadijalni ritam i ciklus spavanja.

Suplementi bez recepta prodaju se u dozama od 0,2 miligrama do 20 mg melatonina, ali stručnjaci za san upozoravaju da više od 5 mg može biti previše.

Foto: Shuterstock

 

Istraživanja su takođe pokazala da se količina melatonina u proizvodima često razlikuje od one koja je navedena na etiketi.

- Smatram da je melatonin najčešće pogrešno korišćen suplement na svetu - izjavio je Majkl Breus, klinički psiholog i specijalista za san poznat kao "Doktor za san", prenosi "Nypost".

Američka akademija za medicinu sna (AASM) kaže da melatonin može pomoći kod problema sa promenom vremenskih zona ili kod poremećaja u rasporedu spavanja, poput rada u smenama.

Međutim, suplementi ne bi trebalo da se koriste za lečenje nesanice, a AASM preporučuje promenu ponašanja umesto toga.

Održavajte redovan raspored spavanja, isključite elektronske uređaje najmanje pola sata pre spavanja, izbegavajte kofein u kasnim popodnevnim i večernjim satima i postavite vreme za spavanje koje omogućava da spavate između sedam i devet sati.

Foto: Shuterstock

 

 

Ne uzimajte na svoju ruku ovaj suplement

Kognitivno-bihevioralna terapija može vam pomoći da identifikujete misli i akcije koje uzrokuju probleme sa spavanjem.

Dobar san je ključan za zdravlje, jer su problemi sa spavanjem povezani sa većim rizikom od dijabetesa, srčanih bolesti i drugih hroničnih zdravstvenih problema.

Ako razmišljate o uzimanju melatonina, posebno ako ga želite dati svom detetu, konsultujte se sa lekarom.

Broj hitnih slučajeva kod dece koja su slučajno unela melatonin u obliku gumenih bombona naglo je porastao. Predoziranje može izazvati pospanost, vrtoglavicu, glavobolje, mučninu i razdražljivost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Hoće da bude besmrtan?! Putin dao šokantno naređenje! Svet gleda i ne veruje šta se trenuto dešava u Rusiji!
NEVEROVATNO

Hoće da bude besmrtan?! Putin dao šokantno naređenje! Svet gleda i ne veruje šta se trenuto dešava u Rusiji!

Početkom 2024. godine, ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je pokretanje „nacionalnog projekta“ za očuvanje zdravlja stanovništva. Nekoliko meseci kasnije, potpredsednica vlade Tatjana Golikova najavila je inicijativu pod nazivom „Nove tehnologije očuvanja zdravlja“. Istraživački instituti su dobili nalog da izveštavaju o naporima u borbi protiv starenja ćelija, osteoporoze, kognitivnih i senzornijih poremećaja, kao i o jačanju imunog sistema

08.09.2024

17:10

Zabava

Džet set

Srbija