• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

07.03.2025

21:00

Ne bacajte koru od mandarine! Pomaže kod dosadnog kašlja i prava je bomba za imunitet

Shutterstock

Zdravlje

Ne bacajte koru od mandarine! Pomaže kod dosadnog kašlja i prava je bomba za imunitet

Podeli vest

Ne bacajte koru od mandarine, jer je višestruko povoljna za zdravlje.

Mandarine su ukusno voće koje mnogi vole. Jedu se svuda, čak i na ulici, a kora se redovno baca.

Iako je obično bacamo, kora mandarine obiluje nutrijentima. Samo 10 grama kore mandarine sadrži 3% preporučenog dnevnog unosa vlakana, 2% preporučenog dnevnog unosa vitamina C, a sadrži i gvožđe, kalcijum, obilje antioksidanasa, nema masnoće.

Postoji mnogo načina na koje se može koristiti kora od mandarine, a ovde predstavljamo samo 3 dokazana.

Ove recepte ne pokušavajte sa prskanim mandarinama, koristite samo one domaće, bez hemikalija.

Čaj od kore mandarine

Čaj od kore mandarine navodno snižava holesterol, a dobra je prevencija hroničnih oboljenja i kancera. Uz to, jača imuni sistem, poboljšava varenje, a pozitivno utiče i na zdravlje kože, srca i mozga.

Sve što je potrebno jeste da oljuštite mandarine, stavite koru u hermetički zatvorenu teglicu i čuvate je na hladnom i mračnom mestu. Posle najmanje mesec dana, kada se korice osuše, uzmite nekoliko njih i prelijte je vrelom vodom, pa ostavite da odstoji pokriveno pet minuta. Možete da je zasladite medom, a dopušteno je i da se čaj od kore mandarine meša sa drugim čajevima, idealno sa crnim čajem.

Protiv gljivica

Ako ste u prošlosti imali gljivična oboljenja kože, kako biste sprečili da se stanje vrati, protrljajte po koži koru mandarine dvaput nedeljno tokom četiri sedmice.

Foto: Shutterstock

mandarine

Ovo je posebno popularan trik u slučaju gljivica na stopalima, a poznato je da kora mandarine ima antibakterijska svojstva, efekat blagog pilinga. Pruža i negu, božanstven miris i pomaže u regeneraciji oštećene i suve kože na petama.

Ako imate upalu grla ili kašalj

Sameljite 50 grama kore mandarine i stavite u staklenu teglu. Mlevene kore prelijte čašom votke ili 40 odsto alkohola.

Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji sedam dana na tamnom mestu. Posle toga jedite jednu kašiku posle jela, a zatim pojedite jednu kašiku meda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set