• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.01.2021

14:58

SKANDALOZNA ODLUKA CRNOGORSKOG PREDSEDNIKA! Đukanović vratio skupštini Zakon o slobodi veroispovesti na PONOVNO ODLUČIVANJE!

Balkan

SKANDALOZNA ODLUKA CRNOGORSKOG PREDSEDNIKA! Đukanović vratio skupštini Zakon o slobodi veroispovesti na PONOVNO ODLUČIVANJE!

Podeli vest

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje zakone koje je donela Skupština na sednici 29. decembra 2020. godine, a među njima i Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica

To je saopšteno je iz kabineta predsednika, a prenose "Vjesti".

Đukanović se Prilikom donošenja odluke pozvao se na član 94 stav 1 Ustava.

Šta kaže Đukanović?

Đukanović je, navodeći razloge za odluku, praktično naveo da je sporno pitanje kvoruma.

- Shodno članu 90 stav 3 Poslovnika Skupštine propisano: "Kvorum se utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine''. Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka predmetne sednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum, a samim tim i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima - naveo je Đukanović u dokumentu upućenom predsedniku parlamenta Aleksi Bečiću.

Foto: InstagramPrintscreen/aleksa.becic

Aleksa Bečić

Istovremeno on je naveo da je "otvoreno pravno pitanje" konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić.

Kako je menjan zakon?

U Skupštini Crne Gore 29. decembra usvojen je izmenjeni Zakon o slobodi veroispovesti. Svih 41 poslanika, koji su prisustvovali sednici je bilo "za" predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti. Zakon je izglasan u 02:25 časova.

Prvobitna verzija ovog Zakona dovela je do višemesečnih litija, a potom i pada režima Mila Đukanovića posle tri decenije vladavine.

Izmenjen Zakon, kojim država ne može oduzeti imovinu Srpskoj crkvi odnosno, njenoj Mitropoliji, usvojen je noćas tačno godinu dana, od kako ga je u formi, ocenjenoj kao diskriminatorskoj, usvojila DPS većina.

Foto: AP/Photo

Milo Đukanović

Uoči usvajanja izmena, kojim se staje na put pokušaju da se preuzmu svetinje Srpske pravoslavne crkve, jednom od ključnih poteza režima Đukanovića, održani su protesti, a Đukanovićev DPS zakočio je proceduru u skuštini odbijanjem da verifikuju mandart novoj poslanici URA SuadI Zoronjić.

Pale su teške reči - na ulicama se pretilo "krvlju", a u parlamentu opstrukcijom, ali situacija koja je bila na ivici ozbiljnog incident ipak je okončana na miran način, a kulminirala je u Skupštini Crne Gore - usvojenim izmenama Zakona o slobodi veroipovesti.

Time je stavljena tačka na potez Mila Đukanovića koji je na izvestan način, posle 30 godina, i bio ključan događaj u slamanju njegovog režima - otimanje srpskih svetinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin Vranjski

pre 3 godine

Stoka ustaška... šta drugo očekivati do "prešjednika" kada ga u njegovoj "zemlji" zovu: Poglavnik Milo Krivošija (Krvopija).

zoran

pre 3 godine

Baš si nadahnut za vređanje..zakon se mora poštovati i izglasat će se i ta promena..verovatno su svi ustaše, samo ti nisi.

Milutin Vranjski

pre 3 godine

Prvo, reći za djukanovića (malo slovo) da je ustaša nije uvreda nego komliment; ali si donekle u pravu, uvredio sam stoku! Stoci se izvinjavam. Drugo, ja ne mogu biti ustaša jer su svi moji bili srbijanci (stari Srbi). Treće, osećati se crnogorcem nije bolest, više kao neka vrsta nelagode, ali čim se nasapunjaš i bačiš u more - tegoba prolazi.

Vasilije

pre 3 godine

Pa i Mandica u CG zovu Smrdibuba, pa nikome nista.....Milo je iskoristio zakonsko pravo i tu se nista ne moze, samo je budala mogla da pomisli da sa menjanjem vlasti Milo nema da radi po svom. Zakon ce proci, ali treba vremena da se Milo izmanevrise i zakon prodje ...

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17