• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/In4s

06.04.2021

10:04

KRIVOKAPIĆ U RALJAMA ZAPADNIH AMBASADA! Crnogorski premijer bez vizije i stava IZNEVERIO NAROD!

Balkan

KRIVOKAPIĆ U RALJAMA ZAPADNIH AMBASADA! Crnogorski premijer bez vizije i stava IZNEVERIO NAROD!

Podeli vest

Da li je premijer Krivokapić u dosadašnjem trajanju mandata opravdao očekivanja naroda, te u kojoj mjeri "zapadne ambasade" kreiraju politički život u Crnoj Gori, IN4S renosi razgovar sa političkim analitičarima Lukom Radonjićem i Vladimirom Dobrosavljevićem

Odluka premijera Krivokapića da pokrene postupak za smenu ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimira Leposavića zbog izjave o Srebrenici, uzburkala je crnogorsku i regionalnu javnost, dok je politički život u Crnoj Gori dovela do tačke usijanja.

Podsetimo, svoju odluku Krivokapić je obrazložio na krajnje neshvatljiv način, ističući da su ministru Leposaviću "progledali kroz prste“ po pitanju istupa u vezi Zakona o amnestiji i okolnostima oko usvajanja tužilačkih zakona, te da je izjavom kojom "relativizuje“ zločin u Srebrenici  "dolio ulje na vatru“.

Foto: in4s

Luka Radonjić

Imajući u vidu jučerašnja saopštenja najvećih konstituenata aktuelne parlamentarne većine – DF-a i Demokrata, premijer će morati za realizaciju ovog opasnog političkog nauma da traži podršku od poslanika bivšeg režima i, za smenu ministra Vladimira Leposavića, uvijek raspoložene URA-e.

Uprkos kategoričnom odbijanju premijera Krivokapića da iza ovakve odluke stoje pritisci stranih centara moći, koji se reflektuju preko određenih političkih, medijskih i NVO krugova, pitanje stepena uticaja koje stiže sa ovih adresa na prvu tranzicionu crnogorsku Vladu, predstavlja nešto o čemu se uveliko polemiše u javnosti.

Sadržaj jučerašnjeg vanrednog obraćanja javnosti premijera Krivokapića, prema analitičaru Luki Radonjiću, ukazuje nam, kako je rekao, na dva velika problema koji opterećuju postdps-ovsku Crnu Goru, a u oba slučaja direktno se tiču nasleđa Đukanovićeve vladavine.

- Prvo, najavljena smena ministra pravde rezultat je pritiska opozicije (DPS, SDP, ekstremisti iz tzv. Komitskog pokreta) koji su i otvorili pitanje Srebrenice na sednici Skupštine Crne Gore posvećenoj poslaničkim pitanjima. Prihvatajući inicijativu agresivne političke manjine koja je na izborima poražena, premijer Krivokapić direktno je potkopao izbornu volju naroda i okrenuo se protiv čoveka kojeg je prije tri meseca predložio za ovaj resor. I to baš protiv ministra koji je direktno učestvovao u koncipiranju izmena i dopuna zakona o slobodi veroispovesti. Na taj način, Krivokapić ulazi u zonu delegitimisanja sopstvene pozicije, jer na njoj nije izabran kao predstavnik onih čije inicijative danas uvažava, već demokratskih snaga na čijim izbornim listama je biran. Drugo, nema sumnje da su inicijative za smenu ministra pravde, osokoljene nakon tvita ambasade SAD. Na ovaj način, otvorenije i direktnije nego ikada, ambasada SAD se umešala u unutrašnje pitanje Crne Gore, ne pokazujući čak ni osnovni senzibilitet prema njenom suverenitetu.

Foto: in4s

 

Dakle, nisu se potrudili ni da sakriju to u kakve diplomatske oblande, već saopštili stav koji ima prizvuk direktive. To je izraz tutorskog, kolonijalnog odnosa, to je određivanje u odnosu na Crnu Goru kao protektorat. Ipak, osnovni problem nije u stavovima ambasade SAD, koliko u inferiornom odnosu određenih zvaničnika Crne Gore prema takvom ponašanju stranih zvaničnika. Naše društvo teži ka tome da sistem uredi po uzoru na zapadne demokratije, a ne da bude poligon za političke igre režima određenih zapadnih država - izjavio je Radonjić za IN4S.

On smatra da, ako bi se o jednoj kući, pitao gost u njoj, a ne domaćin, tada bi se zdravorazumska javnost u svakoj civilizovanoj zemlji sa razlogom zapitala "čija je to kuća?" ističe Radonjić.

- Dominantan deo parlamentarne većine je pokazao da nema dilemu u vezi sa odgovorom na ovo pitanje, a čini se da je tako i sa većinom naroda u Crnoj Gori. Oni koji zagovaraju smenu ministra pravde, brane interese drugih država, dok oni koji su protiv, u ovom slučaju brane suverenitet Crne Gore - zaključio je Luka Radonjić u izjavi za In4s.

Politički analitičar Vladimir Dobrosavljević istakao je da se Zdravko Krivokapić pokazao kao slab premijer, bez vizije, stava i odlučnosti, uz sve to i povodljiv, a to je nešto što, kako kaže Dobrosavljević, skupštinska većina ne bi smela predugo da toleriše, jer je ona dobila nedvosmislenu podršku građana CG da menjaju zemlju i sistem, a ne da od javnog interesa pravi poligon gde se neko uči osnovnim stvarima u politici, bez obzira na ambicije njega i njegovih skrivenih mentora.

- Za uspešno bavljenje politikom, neophodne su potpuno drugačije veštine, znanja i socijalna inteligencija, od onih sposobnosti koje imaju vrhunski naučni radnici, umetnici ili sportisti. Ovu hipotezu, na svom neposrednom iskustvu, upravo ovih dana i meseci prinuđeni su da spoznaju, građani CG. Za premijera prve tranzicione Vlade, izabran je univerzitetski profesor Zdravko Krivokapić, za koga važi da je izuzetno stručan u oblasti kojom se direktno bavi. I ako nepoznat široj javnosti, ni ti istaknut po nekom svom društvenom angažmanu, pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, dobio je priliku da bude prvi na listi koalicije koja je postala vodeća snaga vladajuće većine u parlamentu, a zatim i predsednik Vlade, koja je po njegovoj želji, umesto snažnih demokratskih i reformskih kapaciteta neophodnih za demontažu hibridnog sistema koji je za sobom ostavio DPS, titulisala sebe kao ’’ekspertsku’’ - poručuje Dobrosavljević, navodeći nekolicinu primera, poput Maradone, Ljose, Slobodana Jovanovića, Kisindžera i Niksona, u čijim su karijerama postojali veliki jazovi u kvalitetu između prvobitne profesije i one koja je usledila potom.

Foto: in4s

Vladimir Dobrosavljević

Dobrosavljević smatra da su  rezultati aktuelne Vlade nakon četiri meseca trajanja ispunjeni brojnim manjkavostima. Vlada je, smatra on, ostavila vremena ostacima starog režima da regrupišu svoje snage, očuvaju finansijske kanale, repozicioniraju kadrove unutar državne uprave i spreče eroziju rejtinga.

S druge strane, navodi Dobrosavljević, netransparentno zaduživanje nastavljeno po modelu prethodnih vlasti, nezainteresovanost da se urede javne finansije, minorna zakonodavna aktivnost, nesnalažljivost u međunarodnim odnosima, odsustvo ambicije da se demontiraju strukture i kadrovi koji opstruiraju normalno funkcionisanje države, povodljivost prema uticaju neformalnih centara moći, samo su neki od atributa Krivokapićevog mandata.

- Pošto o politici vrlo malo zna, usvojio je kao reprezentativni model funkcionisanja, samo one karakteristike sa negativnim stereotipima, koje vladaju o političarima. Jedna od njih je i servilnost prema službenicima uticajnih ambasada na ovim prostorima. Takva praksa i maniri ponašanja su ne samo nedostojanstveni za legitimnog i legalno izabranog predstavnika građana svoje zemlje, već su i ponižavajući za diplomatske standarde. Kakvi god bili interesi ili koliko god bila preteća njihova moć, sa predstavnicima velikih sila se razgovar sa dignitetom, ali i uz dozu samopoštovanja, jer je samo jedna opcija gora od suprotstavljanja njihovoj volji, a to je prezir prema sagovorniku koji ne drži do sebe i interesa svoje zemlje, već pokušava da im se lično dopadne - saopštio je Dobrosavljević u izjavi za In4s, zaključujući na kraju da je Leposavić nedvosmisleno osudio počinjeni zločin i pokazao emapatiju prema svim žrtvama, njihovim srodnicima, kao i prema čitavoj etničkoj zajednici kojoj su nastradali pripadali.

- Ipak, zloupotreba ovakvog teškog istorijskog nasleđa je iskorišćena u dnevnopolitičke svrhe, kao još jedno sredstvo pritiska na i ovako slabu Vladu, što je rezultiralo premijerovom incijativom - dodao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milutin Vranjski

pre 3 godine

Љига...и још се цеди...

Pera

pre 3 godine

Broz tito je jevrein iz mađarske a njegov naslednik je tito2soros a tajna globalna jevrejska vojska su m a s o n i krivokapić i milo su masoni pod direktnom komandom tita2 pa je normalno da krivokapić sprovodi istu milovu titovu politiku srbomržnje!

Nena

pre 3 godine

Krivokapić i njegovi koalicioni partneri su kao svojevremeno DOS u Srbiji. Na tom su tragu.

Dragi

pre 3 godine

Pa čekajte ljudi...zar DF nije deo vladajuće koalicije? Zašto ne sruše ovu vladu u Skupštini CG? Ako imaju nešto protiv smene ministra Leposavića, trebalu su još juče u Skupštini da izglasaju nepoverenje vladi. Ali DF naivno misli da je triling Krivokapić-Abazović-Bečić bolja opcija od Mila Đukanovića. Ne gospodo iz DF-a. Amerikanci neće dozvoliti povratak Đukanovića. Njemu su dani na slobodi odbrojani. Zato, srušite tu izdajničku vladu i idite na vanredne izbore. Ali, ovog puta ne slušajte savete Gojka Perovića i Mitropolije. Srećno!

Milan63

pre 3 godine

Po meni, pitanje koje se posle svega postavlja jeste da li Zdravko Krivokapić uopšte ima legitimitet za ovakve poteze? Neka ga proveri, ako je demokrata, u Parlamentu Crne Gore. Ako ga podrži DPS, onda on nije legitimni predsednik Vlade CG jer nije izabran glasovima pristalica te partije. DF i ostale političke partije koje su protiv smene aktuelnog ministra treba da pokažu odlučnost i da nateraju Krivokapića na poštovanje izborne volje građana CG ili na ostavku. Sve drugo vodi u derogiranje izbornih rezultata i mirenje sa činjenicom da Krivokapić nije dorastao funkciji na kojoj se nalazi.

Bane

pre 3 godine

Ovo je dokaz da je ona stara "ko tebe motikom ti njega hlebom" izreka za maloumne. Mozemo im dati sve sto pozele oni ce nam zabiti noz u srce.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija