• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

14.07.2021

22:27

HITNO! RUSIJA I KINA U SB UN ZVANIČNO ZATRAŽILI UKIDANJE OHR I KRAJ NADZORA NAD BIH! Uzbuna u Sarajevu, šta će ako ostanu bez Incka ili Šmita?!

Reuters/Tanjug/Fotoilustracija

Balkan

HITNO! RUSIJA I KINA U SB UN ZVANIČNO ZATRAŽILI UKIDANJE OHR I KRAJ NADZORA NAD BIH! Uzbuna u Sarajevu, šta će ako ostanu bez Incka ili Šmita?!

Podeli vest

Rusija i Kina prosledile su članicama Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija nacrt rezolucije kojom bi se visokom međunarodnom predstavniku u Bosni i Hercegovini odmah oduzela ovlašćenja za nadgledanje primene mirovnog sporazuma iz 1995. godine kojim je okoncan rat u BiH i kojom bi se ova pozicija potpuno ukinula za dve godine

U kratkom nacrtu rezolucije, u koji je AP imao uvid, navodi se da ovlašćenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji o primeni Dejtonskog mirovnog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna s obzirom na napredak koji su postigle bosanske strane.

Nacrt podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita iz Nemačke do 31. jula 2022. godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

SRBIJA UHAPSILA ŠEFA TAJNE SLUŽBE BIH! Tako tvrdi Bakir Izetbegović! Postoji li u njgeovo glavi išta, A DA NEMA VEZE DA NAMA!

Ambasadori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira, međunarodnog tela koje je vodilo mirovni proces u BiH, formalno su imenovali Šmita za sledećeg visokog predstavnika 27. maja.

On bi trebalo da preuzme položaj 1. avgusta posle ostavke koju je Valentin Incko podneo 27. maja, a nakon što je tu funkciju obavljao 12 godina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 2 godine

Šta je sad ovo? Rusija se slaže sa izborom Šmita za novog visokog predstavnika u BiH. Sramota! E to su naši "prijatelji" Rusi. Kad su trebali nedavno da traže da se glasa u SB UN-a o izboru novog visokog predstavnika, ćutali su...rekli su samo "mi se ne slažemo". A zašto? Pa jednostavno, da je došlo do glasanja, morali bi da ulože veto na izbor Šmita. Veto, zbog koga? Zbog Republike Srpske? Smešno. Da se Rusija zamera Nemačkoj i Americi, zbog milion Srba u BiH...dajte molim vas malo ozbiljnosti. Sve je unapred dogovoreno. Za Ruse je najvažnije da izgrade Severni tok 2, a tu im treba Nemačka. Oni su i Dodika i Republiku Srpsku pustili niz vodu. Zamislite, Rusi nude rezoluciju o zatvaranju OHR-a, a u stvari legalizuju izbor Šmita za novog visokog predstavnika. Kobajagi oni, Rusi, su bili protiv Šmita pre 15-ak dana. Sram ih bilo. Srbija, ako hoće da ostane u sadašnjim granicama, mora da uđe u NATO i da sledi put Crne Gore, a to je: Doviđenja Rusija, dobar dan NATO!

Dragi

pre 2 godine

Kad bi Srbi čitali samo Informer, ispalo bi da je Rusija veliki prijatelj Srbije.

NEMA DOKAZA DA JE SEBIJA POLOŽILA ISPITE! Skandal u Sarajevu, stigla šokantna potvrda iz Zagreba, Bakirova žena ima indeks, ali ne i...
Balkan

NEMA DOKAZA DA JE SEBIJA POLOŽILA ISPITE! Skandal u Sarajevu, stigla šokantna potvrda iz Zagreba, Bakirova žena ima indeks, ali ne i...

Rektor Univerziteta u Sarajevu dobio je pre nekoliko dana dokumentaciju iz Zagreba u kojoj se navodi da u ovoj ustanovi ne postoji dokumentacija na osnovu koje se može potvrditi verodostojnost indeksa i uverenje o položenim ispitima Sebije Izetbegović, generalne direktorke KCUS-a na ovoj visokoškolskoj ustanovi, ekskluzivno saznaje Avaz

14.07.2021

13:48

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17